Zlínský kraj částečně opraví své sídlo - Baťův mrakodrap

Vložil
ČTK
17.01.2018 11:15
Zlín



Zlín - Zlínský kraj chce do konce roku opravit části svého sídla, Baťova mrakodrapu. Obnovu potřebují zejména výtahy, vstup do objektu či elektrorozvodna. Práce jsou naplánovány na druhou polovinu roku, kraj chce žádat o evropskou dotaci, projektovou dokumentaci musí zpracovat do konce dubna, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Jiří Sukop (ANO).

Pokud kraj uspěje, získá dotaci ve výši 70 milionů korun. Podle Sukopa jde spíše o to, zda se projekt stihne časově, peníze jsou alokovány pro území Zlína a dvě možné památky, z nichž jednou je mrakodrap a druhou Památník Tomáše Bati, na jehož obnovu již město peníze sehnalo.

Kraj by však musel některé části mrakodrapu opravit i v případě, kdyby dotaci nezískal. "Jako třeba opravu paternosteru (oběžného výtahu), který nejezdí. Některé výtahy dosluhují, elektrorozvodná skříň také," uvedl Sukop. Doprava lidí v mrakodrapu je podle něj problematická, paternosteru shořely motory, výtahy jsou stále poruchovější. Chystá se také renovace podlah ve třetím podlaží a obnova současných expozic včetně vybudování expozic nových, například na terase v 16. etáži

"Baťův mrakodrap je architektonickou dominantou Zlína, je skvostem meziválečného funkcionalismu a pochopitelně také častým cílem návštěvníků z domova i ze zahraničí, proto chceme, aby nejen účelně sloužil veřejné správě, ale i veřejnosti," uvedl Sukop.

Budovu postavil v meziválečném období Jan Antonín Baťa jako administrativní středisko svého podniku. Mrakodrap vysoký 78 metrů byl po dokončení v roce 1938 druhou nejvyšší budovou v Evropě, patřil k vrcholným dílům meziválečné architektury v Československu. Projekt vypracoval architekt Vladimír Karfík. V roce 2004 skončila rok trvající celková rekonstrukce za 630 milionů korun. Do objektu se poté nastěhoval krajský a finanční úřad. Budova láká i turisty, atraktivní je zejména výtahová ředitelská kancelář, vyhlídka z posledního patra i expozice o baťovské minulosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články