Zemřel sochař Josef Klimeš, oceněný na bruselské výstavě Expo 58

Vložil
ČTK
15.01.2018 08:00
Brno


Ve věku 89 let zemřel v pátek v Praze český sochař Josef Klimeš, který na výstavě Expo 58 v Bruselu získal za svou železnou plastiku cenu Grand Prix. ČTK to dnes oznámila jeho dcera Natálie Mojžíšová. Klimeš je také autorem řady plastik dotvářejících budovy a veřejná prostranství zejména v Praze. Známé jsou jeho betonové plastiky u Barrandovského mostu.


"Zemřel náhle v pátek, jen pár dní před 90. narozeninami, které měl slavit v pondělí," uvedla Mojžíšová. Poslední rozloučení s Josefem Klimešem bude v pátek 19. ledna dopoledne v kostele v pražských Nebušicích. Na zdejším hřbitově bude pochován.

Akademický sochař Josef Klimeš se narodil 15. ledna 1928 v Měříně na Žďársku. K umění ho přivedl jeho otec, který jako amatér maloval kopie obrazů z reprodukcí. Odmaturoval na reálném gymnáziu ve Velkém Meziříčí a v roce 1954 absolvoval Akademii výtvarného umění. O čtyři roky později byl oceněn za svou plastiku nazvanou Každý má právo na vzdělání vytvořenou pro vstupní halu československého pavilonu na bruselské výstavě Expo.

Mezi další známá Klimešova díla patří betonová plastika Rovnováha na branické straně Barrandovského mostu i podobně monumentální zastřešení schodiště na opačné straně mostu přezdívané Hroší lázeň nebo Krmítko pro slony. Obě pocházejí z roku 1989. Klimeš je také autorem betonové plastiky Křídlo na průčelí hotelu President v centru Prahy nebo dřevěných reliéfů v sousedním hotelu InterContinental.

Další Klimešova díla dotvářejí pražskou Františkánskou zahradu, hotel Thermal v Karlových Varech nebo stanici pražského metra Holešovice. Jeho bronzová socha Pohár byla v roce 1990 vybrána jako dar papeži Janu Pavlu II. při jeho první návštěvě Prahy.

Vedle betonu, kovu a dřeva Klimeš pracoval i se sádrou, hlínou nebo kamenem. Vytvářel také tepané portréty z tenkého měděného plechu. Klimešovy práce má ve svých sbírkách většina významných galerií a muzeí po celém Česku.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Thwiwts
Shenna Pelzer
08.12.23 01:55
zobrazit všechny komentáře

Související články