V Karlových Varech začalo referendum o Vřídelní kolonádě

Vložil
ČTK
12.01.2018 16:05


Karlovy Vary - V Karlových Varech začali občané poprvé volit v místním referendu. Rozhodují o tom, jestli Vřídelní kolonádu nahradit replikou z 19. století a zastavit havarijní opravy současné ze 70. let 20. století. Zatím větší účast je ve volebních místnostech, které jsou vedle místností, kde se volí prezident republiky.

Hned po otevření hlasovacích místností přišlo dát svůj hlas pro nebo proti stavbě repliky litinové kolonády desítky lidí. Například v areálu Základní školy Dukelských hrdinů na karlovarské Moskevské ulici jsou tři volební místnosti. Jedna pro referendum je v hlavní budově a ve vedlejší budově jedna pro volbu prezidenta a jedna pro referendum.

Tam, kde jsou volební místnosti pro volby prezidenta a pro referendum vedle sebe, naprostá většina voličů šla z jedné místnosti do druhé a volili v obou volbách. Volební místnost pouze pro referendum ve vedlejší budově byla na první pohled méně navštěvovaná.

Občané Karlových Varů odpovídají v referendu na otázku: "Jste pro obnovu historické Vřídelní kolonády architektů F. Fellnera a H. Helmera a pro ukončení oprav havarijního stavu současné Vřídelní kolonády z roku 1975?". Současná kolonáda je částečně v havarijním stavu. Město v posledních dvou letech investovalo desítky milionů zejména do sanace čerpání vřídelní vody v podzemí kolonády. Známý výtrysk Vřídla musel být kvůli špatnému stavu kopule nad ním přemístěn před kolonádu.

K platnosti rozhodnutí v místním referendu je třeba účasti aspoň 35 procent oprávněných voličů. Karlovy Vary, které mají zhruba 50.000 obyvatel, mají zhruba 39.000 voličů. K platnosti referenda by tak muselo přijít aspoň 13.650 voličů. Aby pak výsledek hlasování byl závazný, muselo by pro jednu z variant dát hlas nejméně 9750 voličů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články