Tovární hala v Karlíně patří současnému designu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
03.10.2005 13:35
Praha

PRAHA - Současnému designu především českých, ale i zahraničních tvůrců se věnuje dnes zahajovaná přehlídka Designblok. Centrem všeho dění bude až do neděle bývalá tovární hala v pražském Karlíně. Proměnila se v Superstudio, kde kromě několika výstav na návštěvníky čeká 34 kontejnerů s prezentacemi jednotlivých studií či designérů. O programu přehlídky dnes pořadatelé informovali novináře.

V karlínské hale se představuje například známé studio Olgoj Chorchoj. Věnuje se především architektuře, vystavuje sporadicky, na Designbloku ale představuje několik souborů skleněného nádobí a lampy. Pod názvem Pure Austrian Design vystavují současní rakouští designéři. Mléčná dráha středoevropského designu je přehlídka prací mladých Čechů, Slováků, Rakušanů a Poláků. V zadní části haly stojí kamion s názvem Voyager, jež je putovní výstavou mladého portugalského designu. V Lisabonu se koná každé dva roky bienále věnované designu, kamion vznikl právě pro ně před dvěma lety a od té doby putuje Evropou.
Kontejnery, které běžně slouží jako stavební buňky, doplňují industriální pozadí celé přehlídky. Pořadatelé je nabídli zejména mladým českým designérům, kteří v Praze nemají svá studia. V Superstudiu také lidé najdou informace o dalších desítkách pražských studií a obchodů s módou, designem a architekturou, kde jsou připraveny přednášky, výstavy či prezentace. Každé ze zapojených studií má v Superstudiu v místě nazvaném Design Guide Navigace po jednom symbolickém produktu, který zájemci ukáže, co může čekat přímo v obchodě či galerii.
Třemi centry Designbloku jsou kromě karlínského Superstudia Holešovice, Vinohrady a Staré Město, kde se nachází nejvíce subjektů zapojených do přehlídky.
Na Designblok přijelo do Prahy několik zahraničních hostů. Rakouská teoretička a kurátorka designu Tulga Bayerleová povede v úterý od 16:00 v Goetheově institutu tradiční panelovou diskusi. Ve 14:00 má v úterý na Vysoké škole uměleckoprůmyslové přednášku kanadsko-německý designér Jerzy Seymour, ovlivněný kulturou hudebních klubů či graffitti. V poslední den Designbloku, tedy v neděli 9. října, se v kině Světozor uskuteční tradiční doprovodná přehlídka digitálního filmu Datatransfer.
0 komentářů
přidat komentář