Osm let opuštěná celnice v Železné Rudě bude obsazená obchody a byty

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
08.01.2018 07:50
Železná Ruda - Opuštěná celnice v Železné Rudě, kterou získalo město od státu zdarma před více než osmi lety, se změnila v obchod s kvalitním a regionálním zbožím a restaurací. Zbylou část objektu, tedy dvě horní patra, přestavuje nyní město na byty. Poté už bude celnice celá obsazená, řekl ČTK starosta rekreačního města v pohraničí Michal Šnebergr (ODS).


V celnici už jsou několik let dva městské byty a nyní k nim přibude dalších pět, které vzniknou z bývalých kanceláří a služeben pro celníky. "Už máme stavební povolení, byl tam velký problém s hlukovou studií. Začínáme budovat," uvedl. Město chce dokončit byty co nejrychleji, protože do nich chce přestěhovat zhruba na rok nájemníky z bytů v budově hasičské stanice, kterou bude od léta přestavovat.

Částku potřebnou na rekonstrukci bytů odhaduje asi na dva miliony korun. "Objekt je v dobrém stavu. Místnosti využijeme ve stávajícím půdorysu, přiděláme jen sociální zařízení," uvedl starosta.

Od loňského podzimu je v celnici otevřený obchod se zbožím podobným tomu, jaké nabízejí freeshopy na hranicích. Prodává také základní potraviny a regionální produkty Šumavy. Dále je tam restaurace; obojí má v pronájmu stejný provozovatel, otevřeno má denně.

Město chtělo původně v přízemí a podzemí objektu multimediální centrum česko-německé historie, kde by se návštěvník interaktivní formou seznámil s historií soužití sousedů od příchodu Slovanů a Germánů po současnost. Provozovat ho měl za symbolický nájem partner města, Nadační fond Nové Česko. "Je to první místo, kudy vstupuje návštěvník ze zahraničí do České republiky," uvedl Šnebergr.

Městu se nedaří na projekt získat dotaci z přeshraničních programů v milionech korun. "Dalším problémem je, kdo zaplatí provoz centra," uvedl starosta. Podle něj je ale pořád šance. Poslední variantou je, že podobně jako nadace vytvořila protidrogový vlak, tak přestaví vagony na česko-německé centrum. "Pokud se najdou dotace, tak by mohli stát na pozemku vedle celnice a část by mohla být v podzemí. Prostor by to zatraktivnilo," uvedl starosta.

Zájem o levné bydlení je ve městě velký. "Lidé, kteří pracují v Německu, chtějí bydlet co nejblíže hranici. Dáváme ale přednost těm, kteří pracují a jsou ekonomicky činí ve městě," dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články