Karlovy Vary začaly opravovat Goethovu vyhlídku nad městem

Vložil
ČTK
05.01.2018 15:45
Karlovy Vary - Karlovy Vary začaly rekonstruovat Goethovu vyhlídku. Obnova rozhledny nad městem přijde na 40,4 milionu korun a hotová má být na podzim, informovala dnes ČTK mluvčí magistrátu Helena Kyselá.


"Provádíme kompletní rekonstrukci kulturní památky. Cílem je navrátit objektu historický ráz. Rekonstrukcí projde celá vyhlídka od suterénu po střechu, stavba bude napojena na nové přípojky vody a kanalizace," uvedla mluvčí.

Objekt rozhledny, postavené v letech 1888 až 1889 podle projektu významných vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera musí být kompletně odizolován, budou se budovat odvětrávací podlahy, renovací projde cihlová fasáda, uvnitř vzniknou multifunkční prostory. Přístavba postavená v pozdější době bude odstraněna, asfalt v okolí nahradí kamenná dlažba. V okolí se počítá s instalací drobného mobiliáře, jako jsou lavičky nebo stojany na kola.

"Momentálně se provádí bourací práce zejména uvnitř objektu, pracuje se na izolacích a vnitřních instalacích,"
dodala Kyselá.

Celkové náklady na rekonstrukci by měly z velké část pokrýt dotace z Integrovaného plánu rozvoje území na obnovu hmotného kulturního dědictví a historických objektů. Žádost o dotaci již město podalo, získat by pak mělo 85 procent z fondů Evropské unie a pět procent ze státního rozpočtu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články