Vsetínská radnice plánuje obnovu funkcionalistické památky

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
24.10.2006 15:15
Zlín

Zlín - Vsetínská radnice plánuje rozsáhlou obnovu a rekonstrukci mateřské školy Kobzáňova, funkcionalistické památky. Budova byla postavena v letech 1948 až 1950 podle návrhu architekta Ludvíka Hilgerta. Náklady na opravu této památky jsou vyčísleny na přibližně 30 milionů korun. Město proto požádá o dotace z takzvaných norských fondů, které jsou obdobou fondů Evropské unie a mohou dosáhnout až 85 procent. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Eva Stejskalová.

    Projekt počítá nejen s rekonstrukcí budovy a obnovou původních interiérů navržených Hilgertem, ale také s rozšířením kapacity této atraktivní mateřské školy v centru města. Ze současných tří tříd by se tak škola rozrostla na pět, uvedl bývalý místostarosta Lubomír Gajdušek. Školka by přitom v budoucnu mohla sloužit také pro integraci zdravotně znevýhodněných dětí předškolního věku, například pro tělesně, zrakově nebo sluchově postižené děti.
    V rámci projektu by měla být obnovena také původní scéna pro loutkové divadlo nebo školní zahrada. "Chceme, aby zahrada co nejvíce umožňovala pobyt dětí ve venkovním prostředí a odpovídala stávajícím bezpečnostním předpisům," upřesnila vedoucí odboru školství a kultury Věra Goldová.
    Žádost o dotaci z norských fondů by měla být předložena nejpozději 26. října. Oznámení o přiznání dotace se však město dozví až v říjnu příštího roku, proto rekonstrukce nezačne podle Goldové dříve než na začátku roku 2008. Fondy Evropského hospodářského prostoru (EHP), takzvané norské fondy, jsou obdobou fondů Evropské unie, jejímiž členy Norsko, Island a Lichtenštejnsko nejsou.
0 komentářů
přidat komentář