Ve Frýdlantu obnovili zapomenutou křížovou cestu

Vložil
ČTK
17.12.2017 10:30


Frýdlant - Ve Frýdlantu na Liberecku obnovili díky dotaci z evropských fondů téměř zapomenutou křížovou cestu. Záchrana cenné sakrální památky, která vznikla zřejmě v 17. století po třicetileté válce, byla jednou z akcí česko-německého projektu Paměť v krajině Trojzemí a stála více než tři miliony korun. Oficiální otevření křížové cesty je naplánováno na 12. květen příštího roku za účasti litoměřického biskupa Jana Baxanta, řekla dnes ČTK mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.


"Projekt na obnovu křížové cesty zahrnoval kompletní restaurování všech 14 zastavení, uměle vytvořené skalní jeskyně apoštolů Petra a Jana a také kamenné niky, která nahrazuje studánku, a do které je sváděna srážková voda ze srázu,"
popsala rozsah prací investičního oddělení města Zdena Ubiasová. Zastavení křížové cesty dostanou nové smaltované obrázky, protože ty původní se nedochovaly. "Jsou trochu odlišné od klasických výjevů na křížových cestách, ale věříme, že se návštěvníkům budou líbit," doplnil starosta Dan Ramzer (ODS).

Jednotlivá zastavení cesty byla poškozená a rozvalená, Křížový vrch za poslední desetiletí pokryly náletové dřeviny. Do práce se tak zapojili dělníci, restaurátoři, ale i odborníci na ošetřování stromů, takzvaní arboristé. Nutné bylo podle Ramzera upravit i okolí křížové cesty. V době, kdy vznikala, byl vrch téměř holý, v současné době je ale zalesněný. Úpravy se dočkala i stezka, ta původní byla téměř neznatelná, dnes turisté procházejí po zřetelně ohraničené a pohodlné zpevněné cestě. Součástí křížové cesty jsou i tři nové vyhlídky, dvě nabízejí nevšední pohled na frýdlantský zámek a třetí na město.

Pro Frýdlant je podle Ramzera obnova křížové cesty dalším splaceným dluhem minulosti, ve které se na takové památky nepamatovalo. "V minulosti byly podobné věci devastovány a ponechávány svému osudu. My to dnes měníme. Daří se to na hřbitově, rekonstrukcí prošel Špitálek, Simonův betlém, nové je náměstí, na které se vrátila socha Albrechta z Valdštejna," vyjmenoval projekty z posledních let frýdlantský starosta. Na Křížovém vrchu navíc vznikla díky česko-polskému projektu nová lesní naučná stezka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články