Policie chce kvůli pádu lešení v Brně obvinit projektanta

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
23.10.2006 18:20
Brno

Brno - Policejní komisař navrhl obvinit projektanta, který naplánoval postup bouracích prací na domě v brněnské Benešově ulici, z obecného ohrožení. V červnu se u něj zřítilo lešení. Jednoho kolemjdoucího zranilo, poškodilo 20 aut a narušilo rozvody elektrického proudu. O návrhu brzy rozhodne státní zástupce, řekla dnes ČTK mluvčí brněnské policie.

Pokud žalobce policii vyhoví, bude hrozit projektantovi za špatné naplánovaní bouracích prací spojených s opravou objektu tři až deset let vězení. Pochybení šestapadesátiletého pracovníka zjistili soudní znalci zabývající se příčinami neštěstí.
Lešení dlouhé 80 metrů se zřítilo v Benešově ulici. Stálo u budovy, jejíž fasáda se měla opravovat. Zbortilo se po celé délce. V úseku 25 metrů strhlo i římsu objektu a vytvořilo až metr vysokou hromadu sutě. Pokud by se zřítilo v pracovních dnech, byly by následky podstatně horší. Škody na zničených autech a elektrickém vedení se odhadují na pět milionů korun.
Benešova ulice totiž patří k velmi frekventovaným částem Brna. Při neštěstí utrpěla těžké zranění jednadvacetiletá žena a lehké poranění její padesátiletý otec. V době pádu lešení si vybírali peníze z automatu, který je na opravovaném domě. Podle dostupných zpráv jsou oba po zdravotní stránce již v pořádku.

> Pádem lešení v centru Brna vznikla škoda za pět milionů [19.9.2006]
> Dekonstrukce lešení zničila 20 aut, škoda 2,7 milionu [26.6.2006]
> V Brně se zřítilo lešení, zranilo dva lidi, poškodilo 15 aut [24.6.2006]
0 komentářů
přidat komentář