Indický Tádžmahal prochází poprvé úplnou sanací zdiva

Vložil
ČTK
09.12.2017 17:10
Ágra - Majestátní památník Tádžmahal v indické Ágře prochází poprvé za 369 let své existence kompletní sanací zdí, napsala dnes agentura AP. Projekt byl zahájen v roce 2015 a minarety i stěny monumentálního císařského mauzolea, jež figuruje i na seznamu světového dědictví UNESCO, už jsou skoro dočištěné. Indické úřady se nyní snaží vymyslet, jak se dělníci v závěru prací dostanou na nejvyšší a špatně přístupná místa stavby.


Dělníci při odstraňování zažloutlé vrstvy používají pastu z přírodního bahna a s její pomocí mramoru navracejí původní zářivou bělobu. Jedná se vlastně o valchářskou hlinku, kterou si někteří lidé z kosmetických důvodů nanášejí na pokožku.

Kovové lešení, jež dosud dělníci při sanačních pracích používali, je ale příliš těžké a nelze ho úplně přizpůsobit konstrukci mauzolea, řekl Bhúvan Vikram z indické archeologické společnosti. Zvažují se podle něj další alternativy, například speciální lešení z bambusu. Dodal, že už ve 40. letech minulého století se při zásahu památkářů bambusové lešení použilo.

Vikram uvedl, že v minulosti čistil Tádžmahal déšť, ale znečištění vzduchu si za posledních 25 let vybralo svou daň. "Pouhým okem lze zaznamenat, jak mauzoleum zežloutlo," řekl. "V místech, kam se nedostane déšť, dokonce černá," dodal. Práce mají být hotové v roce 2019. Sanaci památky vyčísluje na půl milionu dolarů (necelých 11 milionů Kč).

Turistický průvodce Fodor's se kvůli sanačním pracím rozhodl Tádžmahal přidat na seznam míst, jež se příští rok nevyplatí navštívit. "Pokud vaše představa o návštěvě Tádžmahalu nezahrnuje fotografii před mauzoleem pod vrstvou bahna a lešení, odložte ji nejdříve na rok 2019," doporučuje průvodce.

S tím ovšem Vikram nesouhlasí - podle něj jsou fotografie ze 40. let, kdy byl pomník obestaven lešením, zajímavé a z historického hlediska i důležité. "Turisté by měli ocenit, že jsou svědky probíhajících prací, snahy památku uchovat," vysvětlil.

Tádžmahal ročně navštíví sedm až osm milionů turistů. Dal jej postavit panovník Šáhdžahán na památku své manželky Mumtáz Mahal, která zemřela při porodu jejich 14. dítěte. Monument z bílého mramoru stavěla armáda kameníků a dělníků 22 let.

Povrch Tádžmahalu, který je příkladem mughalské architektury, je zdobený polodrahokamy i drahokamy a jeho barva se mění podle dopadajícího světla. Na seznamu kulturních památek UNESCO je od roku 1983.
0 komentářů
přidat komentář

Související články