Kraj i obec dostaly projekt lázeňského komplexu Pasohlávky

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
04.12.2017 14:00
Brno - Jihomoravský kraj a obec Pasohlávky na Brněnsku dostaly projekt na výstavbu lázeňského komplexu v Pasohlávkách. V první etapě si vyžádá investici 1,2 miliardy korun. Obec i kraj nyní budou záměr posuzovat. Kraj chystá zvláštní jednání zastupitelstva v polovině ledna příštího roku, řekl dnes novinářům hejtman Bohumil Šimek (ANO).


O projektu se v různých formách mluví deset let, kdy existuje společnost Thermal Pasohlávky. Kraj má ve společnosti dvě třetiny akcií, obec zbytek. Firma do projektu vloží pozemky oceněné na 366 milionů korun. Čínský investor RiseSun má zaplatit investice, které jsou nyní vyčíslené v první etapě na 1,2 miliardy korun.

Podle dnes zveřejněných informací bude na místě čtyřhvězdičkový hotel, lázně, nákupní zóna, ale také 42 rodinných domů v obci, která má 200 čísel popisných. Zástupce čínské společnosti Xu Jie dnes v Brně uvedl, že čínská společnost už má 41 projektů po celém světě. "Některé z nich mají velmi dobré výsledky, zákazníci jsou s nimi spokojeni," uvedl Jie. RiseSun podle něj má po světě přes 6400 hotelových pokojů, Pasohlávky jsou ale její první projekt v Evropské unii. "Pro nás je to velice důležitý projekt," uvedl dnes v Brně Jie.

Podle předsedy představenstva společnosti Thermal Pasohlávky Martina Intterheima má už firma memorandum na čerpání geotermální vody ze dvou pramenů. Trochu snížila kapacitu některých částí projektu, například počet stálých lůžek, kterých má být 240. Polovina jejich provozu bude financovaná přes pojišťovnu a polovina samoplátci. Cílem je, aby už v první etapě výstavby byl projekt kompletní. Investoři projekt nazvali Pasohlávky resort. Má vzniknout mezi obcí a silnicí spojující Brno a Mikulov. Poblíž už je rozsáhlý Aqualand Moravia a velký kemp Merkur. Pasohlávky leží asi 30 kilometrů od Brna. V blízkosti je CHKO Pálava a Lednicko-valtický areál. Okolí hojně navštěvují turisté.

Obec se podle starostky Pasohlávek Martiny Dominové nyní bude snažit co nejrychleji vyhodnotit rizika výstavby. "Nedokážu říci, na kterém zasedání zastupitelstva by padlo rozhodnutí," uvedla Dominová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články