Přerov postaví nový most v Riedlově ulici, poslouží i cyklistům

Vložil
ČTK
01.12.2017 10:15


Přerov - Kvůli špatnému stavu čeká most pro pěší přes potok Strhanec v Riedlově ulici v Přerově demolice. Na jeho místě bude postaven nový most, který bude širší a využívat jej tak budou moci i cyklisté. Rozhodli o tom přerovští radní. Náklady na stavbu nového mostu jsou odhadovány na dva až tři miliony korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová. V Přerově se nyní demolují kvůli špatnému stavu i další, ale podstatně větší mosty, a to v Dluhonské ulici. Město se chce v budoucnu zaměřit i na mosty v místních částech.

Radní se při stavbě nového mostu v Riedlově ulici přiklonili k variantě, která počítá s jeho rozšířením. "Vzhledem k tomu, že most bude projektován s životností na sto let, je právě teď jedinečná příležitost jej zbudovat širší o jeden až jeden a půl metru, a to tak, aby plynule navazoval na oba chodníky a byl tu zároveň umožněn bezkolizní pohyb cyklistů," uvedl náměstek primátora Pavel Košutek (ANO). Most určený pro pěší je nyní široký 2,4 metru a cyklisté jej jako zkratku z centra města na sídliště Kopaniny využívají v rozporu s předpisy.

Radnice se hodlá v nejbližší době zaměřit i na další mosty v místních částech. "Další dva mosty se budou v dohledné době opravovat i v Žeravicích, jeden z nich je už kvůli havarijnímu stavu dokonce uzavřený. Vyměňovat se budou také mosty v místních částech Vinary, Popovice, Penčice, Lověšice a na nový most se čeká rovněž v přerovské ulici Skopalova. Oprava či nová stavba každého z těchto mostů vyjde město na milion a půl až tři miliony korun," doplnila mluvčí radnice.

Přerov už v minulých letech některé jiné mosty nechal opravit či postavit. V roce 2012 byl otevřen nový Tyršův most přes řeku Bečvu, který stál 120 milionů korun a nahradil nevyhovující a zrezivělou lávku z poloviny 60. let minulého století. Dva břehy Bečvy spojil v roce 2015 i nový most u tenisových kurtů za 24 milionů korun. Konstrukci původního mostu vážně poškodily předchozí povodně.

Současnou velkou investicí je také stavba dvou nových Dluhonských mostů nad železnicí, která přijde na 104 miliony korun. Nahradí mostní konstrukce, které jsou ve špatném stavu. Ze Státního fondu dopravní infrastruktury město získalo na stavbu více než 88 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články