Zlínský kraj opraví části Baťova mrakodrapu

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
28.11.2017 07:55
Vladimír Karfík



Zlín - Zlínský kraj opraví části svého sídla, 21. budovy v areálu bývalých baťovských závodů, takzvaného Baťova mrakodrapu. Počítá se také s obnovou oběžného výtahu, takzvaného paternosteru. Na rekonstrukci by mělo jít 70 milionů korun, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Jiří Sukop (ANO).


V plánu je modernizace výtahů, obnova vstupu do budovy, rekonstrukce elektrorozvodny i obnova podlah ve třetím patře. "Uvažuje se také o vybudování expozice v 16. patře," řekl Sukop. Paternoster je podle něj ve špatném stavu, již nyní nefunguje.

"Paternoster a výtahy jsou v žalostném stavu, proto jsme hledali cesty, jak je zabezpečit. Velmi jsme přivítali informaci města Zlína, že na úpravy ´Jednadvacítky´ můžeme využít evropské peníze určené na rozvoj území,"
uvedl Sukop. Město nevyužije dotace na obnovu Památníku Tomáše Bati, který je s mrakodrapem mohl jako jediný získat. Peníze musejí být vyčerpány do konce příštího roku. "Termín je sice šibeniční, ale musíme udělat vše pro to, abychom peníze využili. Proto jsme se okamžitě pustili do projektové přípravy a vyčíslení nákladů," řekl Sukop.

Studie na obnovu paternosteru je projednaná s památkáři. "Bude se jednat o repase kabin a portálů v hodnotě 20 milionů korun," uvedla mluvčí kraje Renata Janečková. Rekonstrukce rozvodny by měla stát asi tři miliony korun, obnova podlah necelé dva miliony korun, modernizace výtahů asi 20 milionů korun. Úprava vstupu do budovy si vyžádá asi 4,5 milionu korun. "Zároveň je ještě v 16. patře posuzována možnost vybudování expozice s pracovním názvem ´Panoramata z 21´. Výsledkem by bylo otevření dnes uzavřeného prostoru na střeše budovy, drátěné sítě by nahradily skleněné výplně a terasa by se částečně zastřešila. Otevřela by se tak možnost pro pořádání akcí, výstav a podobně," uvedla mluvčí.

Budovu postavil v meziválečném období Jan Antonín Baťa jako administrativní středisko svého podniku. Mrakodrap vysoký 78 metrů byl po dokončení v roce 1938 druhou nejvyšší budovou v Evropě, patřil k vrcholným dílům meziválečné architektury v Československu. Projekt vypracoval architekt Vladimír Karfík. V roce 2004 skončila rok trvající celková rekonstrukce za 630 milionů korun. Do objektu se poté nastěhoval krajský a finanční úřad. Budova láká i turisty, zejména výtahová ředitelská kancelář, vyhlídka z posledního patra i expozice o baťovské minulosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články