Českou cenu za architekturu má Archeopark Pavlov


Praha - Českou cenu za architekturu 2017 dostali Radko Květ a Pavel Pijáček za areál Archeoparku Pavlov. Historické muzeum leží přímo v lokalitě archeologického naleziště na místě osídlení z mladého paleolitu. Podle poroty je projekt "působivý svým bezvadným provedením a s péčí vybranými a použitými materiály". Vítěz vzešel z šesti finalistů, celkem se do druhého ročníku soutěže pořádané Českou komorou architektů přihlásilo 249 děl, polovina oproti prvnímu ročníku. Ceny se dnes předávaly v holešovickém prostoru Jatka 78, od úterý vítězné práce vystaví Galerie Jaroslava Fragnera v Praze.

Pořadatelé ceny během roku uváděli, že velký podíl v soutěži má soukromé bydlení, přihlášena byla asi stovka takových staveb. Méně je oproti loňsku staveb z veřejných investic a jen sedm veřejných staveb v soutěži vzniklo na základě architektonické soutěže.

Jediné dílo mezi finalisty vzešlé z architektonické soutěže je Komunitní centrum Máj (SLLA Architects), novostavba centra pro služby sociální péče na stejnojmenném českobudějovickém sídlišti. Mezi nejlepší porota zařadila i Chatu u jezera v Doksech (FAM Architekti) a Javornickou palírnu (ADR), areál ovocného lihovaru vzniklý rekonstrukcí jihočeské usedlosti z konce 19. století a zahrnující i bydlení jeho majitele.

Hlavní cenu má loni dokončený Archeopark Pavlov na Břeclavsku. Muzeum je čtyři metry pod zemí, do exteriéru vystupují prosvětlovací věže, nálevkovitě tvarovaný vstup a výhledy na Pavlovské vrchy a vodní nádrž Nové Mlýny. Stavba má evokovat jeskynní prostory. Přímo do expozice zakomponovali tvůrci naleziště mamutích kostí. Porota ocenila jeho celkové působení i "s péčí vybrané a použité materiály, jako je pohledový beton litý do bednění z přírodního dřeva v podzemí a naopak probarvený litý beton s vápencovým kamenivem uplatněný v nadzemní části".
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Gratuluji
raval
28.11.17 09:13
zobrazit všechny komentáře

Související články