V Ralsku začne demolice bývalého štábu sovětské armády

Vložil
ČTK
27.11.2017 07:45
Ralsko - Demolice bývalého štábu po sovětské armádě v někdejším vojenském prostoru Ralsko na Českolipsko začne příští týden. K zemi půjdou tři budovy, řekla ČTK mluvčí Libereckého kraje Markéta Žitná.


"V pondělí najede mechanizace a bude se připravovat staveniště. Samotná demolice by měla začít ve středu či ve čtvrtek," uvedla Žitná.

Budovy jsou na území, které má ve správě Krajská správa silnic Libereckého kraje. Její ředitel Jan Růžička předpokládá, že demoliční práce skončí ještě letos. Po zimě se bude prostor po zbouraných budovách jen zatravňovat. "Nemělo by smysl tam sázet stromy, okolo zůstávají betonové plochy," dodal.

Někdejší vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. Liberecký kraj převzal část prostoru od státu v roce 2007. Demolice objektů přijde kraj včetně DPH na 3,3 milionu korun.

S demolicí nevyužívaných a chátrajících budov začal kraj loni, kdy šla k zemi ruina někdejšího kulturního domu sovětské armády. "V současné době je tam ještě 177 objektů, některé stojí a jsou v havarijním stavu, jiné už se zřítily," uvedl nedávno vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. V první fázi chce kraj zbourat 20 objektů, které jsou nejblíže obydlené části Ralska. V příštím roce počítá kraj v návrhu rozpočtu na demolice s 16,5 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články