Soutěž na chirurgické centrum v H. Králové vyhrál brněnský ateliér

Zdroj
Tomáš Kučera
Vložil
ČTK
07.11.2017 12:00
Hradec Králové

Hradec Králové - Nové chirurgické centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové za 2,4 miliardy korun vznikne podle návrhu brněnského atelieru architektů M2AU. Se stavbou by se mohlo začít v roce 2021. ČTK to dnes řekl Jakub Sochor z fakultní nemocnice.


"Projekt počítá s přístavbou k současnému Pavilonu akademika Bedrny a jeho modernizací. Nové chirurgické centrum je zařazené mezi strategické investice Ministerstva zdravotnictví ČR," uvedl Sochor.

Stavba přístavby a rekonstrukce stávajícího Bedrnova pavilonu je plánovaná na léta 2021 až 2023. Financování je ze 70 procent zajištěné ministerstvem zdravotnictví, zbytek by měla obstarat nemocnice.

Do architektonicko-urbanistické soutěže vyhlášené v dubnu se přihlásilo 17 zájemců, z nichž pět postoupilo do užšího výběru. "Nabídli různé pohledy na možné řešení Chirurgického centra. Věříme, že celý komplex bude po dokončení dobře sloužit pacientům i zaměstnancům nemocnice," řekl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička. Na začátek příštího roku bude připravena výstava soutěžních návrhů, včetně pěti modelů vypracovaných pro finále soutěže, dodal.

"Na rok 2018 jsou naplánované práce na dopracování projektové dokumentace pro územní řízení a o rok později se bude pracovat na dokumentaci pro stavební povolení a na výběru dodavatele stavby," upřesnil Sochor.

Modernizací chirurgických oborů vznikne jeden z největších operačních traktů v ČR, ve kterém bude 21 nejmodernějších operačních sálů. Nové centrum, které nabídne 16 lůžkových oddělení se 420 lůžky, přinese například multioborové septické oddělení či umožní přítomnost rodičů na pokojích u dětských pacientů. Oddělení chirurgických ambulantních provozů včetně stacionáře se sjednotí do jedné budovy. "Dojde i ke koncentraci většiny chirurgických oborů a radiologických technik pod jednou střechou," uvedl vedoucího projektu Jan Vojáček z hradecké nemocnice.

Fakultní nemocnice v Hradci Králové má na 39 pracovištích 1360 lůžek a každoročně hospitalizuje kolem 41.000 pacientů, z toho zhruba 40 procent podstoupí operaci. Ambulantně ošetří lékaři v nemocnici každý rok okolo 700.000 pacientů. V areálu nemocnice vzniklo v posledních letech několik nových pavilonů a postupně se opravují budovy v původním areálu. Například v prosinci 2012 nemocnice otevřela zrekonstruovaný objekt Fingerlandova ústavu patologie, nemocnice současně vybudovala nový objekt Ústavu soudního lékařství. Celkové náklady dosáhly 342 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články