Ceny v oblasti kultury mají letos vyšší odměny

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
19.10.2006 15:35
Praha

Praha - V příštím týdnu se budou v Praze udílet Státní ceny za literaturu a překlad a Ceny ministra kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury. Ceny budou tradičně uděleny u příležitosti státního svátku 28. října. Literát a překladatel dostanou cenu v pondělí 23. října, druhé ceny budou uděleny o den později; oba ceremoniály se odehrají v Českém muzeu hudby. Letos laureáti dostanou k cenám vyšší finanční odměny než dříve.

    Vyplývá to z nařízení vlády o navýšení cen v umělecké oblasti schváleného letos v březnu. Držitelé státních cen za literaturu a překlad do loňska dostávali 250.000 korun, respektive 125.000 korun. Od letošního roku bude po 300.000 korun pro oba laureáty. Stejně vysoká odměna čeká i na tři nositele cen za přínos v oblasti divadla, hudby a výtvarného umění a architektury, ti v dosavadních třech ročnících dostali 100.000 korun.
    Ceny za literaturu a překlad se budou udělovat podvanácté. Státní cenu za literaturu dostane autor významného původního literárního díla vydaného v českém jazyce v roce 2005 nebo v roce předcházejícím. Státní cenu lze udělit rovněž jako ohodnocení dosavadní literární tvorby. Loňskými laureáty cen jsou spisovatel Edgar Dutka a překladatelka Pavla Lidmilová.
    Cena ministerstva kultury za přínos v jednotlivých uměleckých oblastech se uděluje buď jako ohodnocení výjimečných uměleckých tvůrčích nebo interpretačních počinů či za dlouhodobé umělecké zásluhy v oblasti divadla, hudby a výtvarného umění a architektury. Loni ocenění dostali výtvarnice Adriena Šimotová, divadelník Jiří Suchý a operní pěvec Richard Novák.
    Dosavadní způsob udílení cen, kdy byla předem zveřejňována jména kandidátů, kritizovali někteří umělečtí kritici i porotci pro jednotlivé oblasti. Odborníci mají zato, že zejména zveřejnění nominací na cenu za celoživotní dílo je pro nezvítězivší kandidáty nedůstojné. Proti tomu ale stojí názor, že zveřejnění většího počtu jmen popularizuje umělecké obory a již samotná nominace je oceněním.
    Pokud se udílí cena za konkrétní dílo, třeba vytvořené v uplynulém roce mladým autorem, je podle některých odborníků dobré, že se upozorní hned na tři jména. Naopak při udílení cen za celoživotní dílo jde o kandidáty třeba osmdesátileté, kteří přijdou na slavnostní večer s tím, že je "stát" chce ocenit - a potom odcházejí "s prázdnou".
    Letos ministerstvo nezveřejnilo žádné nominované.
0 komentářů
přidat komentář