Zlínská radnice vypíše příští rok soutěž na obnovu Velkého kina

Vložil
ČTK
02.11.2017 16:05
zelená

Zlín

Zlín - Zlínská radnice vypíše příští rok architektonickou soutěž na rekonstrukci Velkého kina, které je kvůli problémům se statikou od loňského března zavřené. ČTK to dnes sdělil mluvčí radnice Zdeněk Dvořák. Objekt byl postavený za baťovské éry, kinosál s více než tisícovkou sedadel je největší v republice.


O budoucnosti kina nedávno jednali památkáři, architekti, zástupci radnice i poslední provozovatel objektu. Budova by podle nich mohla být využita pro potřeby města, filmového festivalu, koncerty, různá vystoupení, společenské či sportovní akce, hlavní funkcí by však mělo zůstat promítání filmů.

"Velké kino by mělo být po rekonstrukci objektem, který při zachování hodnot kulturní památky nabídne maximální užitnou hodnotu. V této souvislosti se uvažuje o tom, jak do objektu umístit nezbytné zázemí, ale také jeviště s proměnlivou velikostí, orchestřiště či konstrukci pro dočasné vyrovnání části hlediště. To bude samozřejmě náročný úkol. Současně se debata na úrovni památkové péče dostala do nové roviny tím, že předmětem památkové ochrany nemusí být jen původní podoba z roku 1933, ale i některé pozdější úpravy," uvedl architekt Ivo Tuček z oddělení prostorového plánování magistrátu. O využití kina se bude znovu jednat v prosinci.

Kino je dlouhodobě oplocené. "Je v ještě horším stavu, než jsme předpokládali. Závad je celá řada, třeba přetížené nosné ocelové konstrukce, nevhodné zásahy do nich realizované v průběhu doby či nekvalitně a neodborně provedené sváry," řekl Leopold Bednařík z odboru realizace investičních akcí magistrátu.

Velké kino postavila v roce 1932 firma Baťa podle návrhu, jehož autorství je přisuzováno architektu Františku L. Gahurovi. Původní kapacita hlediště dosahovala až 2270 míst, postupně byla snížena na nynějších 1010 sedadel.
0 komentářů
přidat komentář

Související články