Cupak Design: ručně vyráběný nábytek s osobitým charakterem

Vložil
Tisková zpráva
13.11.2017 06:00
Dřevěný masiv, řemeslné zpracování a individuální přístup ke každému výrobku. V řemeslné dílně v srdci Beskyd vzniká pod značkou Cupak Design originální nábytek, který odráží autorovy celoživotní zkušenosti se sochařstvím, prací s keramikou i kresbou. V současnosti také spolupracuje s architekty a studii na zakázkové výrobě originálního nábytku.


Hlavní inspirací Pavla Cupáka je od mládí fantazie, která mu poskytuje zcela svobodný přístup k navrhování a vlastní tvorbě. Vždy miloval malbu, kresbu a ruční zpracovávání nejrůznějších (především přírodních) materiálů. Tento zájem zdědil od svého otce, který se věnoval mimo jiné sochařství, malbě a hlavně designu. Jasně je to vidět například na dubovém stole Coubique nebo konferenčním stolku Moon z jilmového dřeva.

Právě díky těmto vlivům a vlastním sklonům vzniká v řemeslnické dílně Pavla Cupáka originální nábytek s nezaměnitelným podpisem autora. "Pokouším se v tuto chvíli vytvářet věci - objekty - nábytek a propojovat v nich vše, co mě baví a co jsem se naučil. Pojmout stolovou desku jako malířské plátno nebo grafický list, konferenční stolek jako sochu nebo objekt, který má i funkční uplatnění," říká Pavel Cupák. Pro výrobu nábytku často používá masivní dubové desky o tloušťce okolo 8 cm a díky tomu lze stolovou desku zhotovit z jediného kusu dřeva starého až 250 let i více.


K interiérové tvorbě se Cupák dostal postupem času. Naplno se mu začal věnovat, když pracoval na interiérech pro zahraniční zastupitelské úřady, kanceláře a rezidence Ministerstva zahraničí. "Měl jsem to štěstí, že jsem si mohl téměř neomezeně vybírat nábytek, vybavení, doplňky a vše potřebné z toho nejkvalitnějšího, co bylo v danou chvíli na trhu a tvořit z toho interiéry určené pro danou zemi. A co jsem nenašel, to jsem vymyslel jako atyp a nechal vyrobit."

Svého času spolupracoval také se zahradními architekty na exteriérovém vybavení pro veřejný prostor. Řadu let se proto věnoval návrhu a výrobě originálních dětských hřišť, díky čemuž se detailně seznámil s vlastnostmi a specifiky dřevěného masivu, který nyní pro svůj nábytek využívá nejčastěji. Do výroby vlastního originálního nábytku "se snažím promítat vše, co jsem se naučil… kresbu, malbu, grafiku, ilustraci, fotografii, sochařinu, interiérový i exteriérový design a hlavně radost a svobodu vlastní tvorby".


V současné době se Pavel Cupák krom vlastní autorské specifické tvorby soustředí na úzkou spolupráci s architekty, kteří do svých projektů hledají originální nábytek, ručně vyráběný z kvalitního, unikátního materiálu. "Spolupráce s architekty ve formě výroby originálního interiérové i exteriérového nábytku mě láká i baví, neboť se do těchto projektů ‚přímo na míru' projektuje jak architektův styl, tak zájem klienta, ke kterému bych se třeba přes svou tvorbu nemusel dostat. Na mé práci mě nejvíce baví dávat původně nezpracovanému materiálu nějaký autentický tvar, charakter, esenci, nebo chcete-li příběh a přijde mi napínavé i zábavné vytvářet představu i někoho jiného, než pouze mou."

Značka Cupák Design si zakládá na poctivém a ručním zpracování i na využití lokálních materiálů. Dá se tak bez nadsázky říci, že chcete-li autentický nábytek z Beskyd, je dobré se podívat na stránky www.cupakdesign.com, či zajet přímo do Trojanovic a buď si svůj kus nábytku vybrat nebo se dohodnout na jeho výrobě podle svých vlastích představ. Je to jen na Vás.
0 komentářů
přidat komentář