Velký, větší, největší…

Velkoformátové obklady a dlažby

Vložil
Tisková zpráva
01.11.2017 07:00
Stejně tak jako architektonické navrhování sleduje určité trendy, i materiály a technologie se stále vyvíjejí. Aktuální trendem roku 2017 jsou velkoformátové obklady a dlažby. Ve velikostech až 160 x 320 cm, tedy před několika lety zcela nemyslitelných. Využijte je pro svou práci a kreativu.



Výrobní technologie v oblasti obkladů a dlažeb za poslední roky pokročily výrazně dopředu, a jak ukazují odborná setkání i zprávy od renomovaných výrobců, půjdeme dál cestou naznačenou v titulku. V architektuře a interiérovém designu teď letí velké formáty. A když říkáme velké, myslíme opravdu velké!  Až 160 x 320 cm.
Pro práci architektů v interiérech, ale i při venkovním použití tyto velkoformátové materiály přinášejí nové možnosti, výrazný estetický potenciál a v neposlední řadě i technologické výhody.


Od přírodních kamenů k terazzu

Během minulého roku se výrobní (kontinuální) linky poslední generace staly standardem pro většinu předních výrobců v Itálii a letos na trhu dominují právě tyto velké formáty. A výrobci se doslova předhánějí, kdo představí víc druhů dekorů nebo různých povrchů. Vedou vzory přírodních materiálů: mramory, onyxy, travertiny, následují povrchy jako beton, stěrky, ale i dekory typu ocelový plech. Letošním hitem je bezpochyby velkoformátová dlažba s dekorem litého terazza.


Formáty pro každé použití

Velkoformáty se vyrábí ve dvou standardních tloušťkách: 6 a 9 mm. Někteří výrobci nabízí i 12 mm, tato tloušťka je určena hlavně pro desky na kuchyňské linky. Maximální formáty jsou: 160*320 cm pro tloušťku 6 a 9 mm, pro desky silné 12 mm, které jsou určené pro kuchyňské linky, je to 120*360 cm. To vše až v pěti druzích povrchu: matný, leštěný, kladívkovaný až po různě hrbolatý.


Exteriérové použití

Na trhu se definitivně prosadily dlažby s tloušťkou 2 cm, určené na venkovní terasy a ochozy bazénů. Není třeba je lepit, usazují se na terče nebo přímo do podkladu - písek, štěrk, apod. Nejužívanější formáty jsou 60*60 cm a 40*120 cm, s dokonale protiskluzným povrchem.


Hlavní trendy 2017

  • Ve formátech dlažeb výrobci dosáhli maxima.
  • Bude se dále rozšiřovat škála designů, různých povrchů a dekorací.
  • Trend do budoucna bude vyrábět pouze tyto maximální formáty, z nich budou výrobci řezat menší formáty podle požadavků trhu (efektivnější výroba, jednotné odstíny a povrchy)
  • U běžných formátů dlažby se standardem stal formát 120 * 120 cm, před několika lety nepředstavitelný pro běžného uživatele.
  • Stále trvá módní trend šestihranného formátu ve všech velikostech, od mozaiky až po velké dlaždice.


Mezi trendy letošního podzimu patří také "znovuobjevení" glazovaných obkladů, vyráběných na tradičních, dnes již "zastaralých" linkách. Jen na nich lze docílit vlastností glazury, jako je hloubka barev povrchu a vysoký lesk. Těch málo výrobců, kteří si tyto linky ponechalo, určitě neprohloupilo.



NÁŠ TIP:
Prozkoumejte trendy a možnosti velkoformátových dlažeb a obkladů na www.fingres.cz
Zajímají vás konkrétní povrchy, materiály provedení pro váš projekt?
Napište nám, rádi vám zprostředkujeme konkrétní informace: vzorky, katalogy i ceníky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články