V Chrastavě se lidé loučili s bývalým Bytexem, půjde k zemi

Vložil
ČTK
26.10.2017 08:50
Chrastava

Chrastava - Hlavně bývalí zaměstnanci se dnes přišli v Chrastavě na Liberecku rozloučit s areálem někdejší továrny Bytex, později Mykana. Zchátralý areál nedaleko nádraží je léta prázdný a v nejbližších dnech začne jeho demolice. Je nezbytná, protože areál je ve velmi špatném stavu, i když to tak zvenčí nevypadá. Na jeho místě bude moderní logistické a výrobní centrum, řekla dnes ČTK Libuše Malá z představenstva společnost Renwon, která demolici a stavbu zajišťuje.


Mezi těmi, kdo si dnes přišli prázdnou továrnu naposledy prohlédnout, byl i Roman Oberer, který tam 33 let pracoval jako elektroúdržbář. "Koukám na to z okna, protože kousek odtud bydlím, je to smutné. Taky se ale bojíme prašnosti a hluku při bourání a také rámusu od nákladních aut, zase tady má ale vzniknout pár pracovních míst, což je v dnešní době asi užitečné," poznamenal. Přes 20 let pracoval v areálu také Jiří Kakač. "Zvykli jsme si, že je tady už léta klid a bojíme se že nám tady zase budou jezdit kamiony, a že se nevyspíme," doplnil.

Podle Malé ale nemusí mít lidé z okolí obavy. "Abychom dostali povolení ke stavbě, museli jsme dokládat hlukovou studii a všechno je v limitech," řekla. V areálu budou podle ní hlavně skladové prostory o rozloze 20.000 metrů čtverečních, polovinu obsadí výrobce obalů WASSA, s dalšími potenciálními nájemci firma jedná. Podle Malé půjde hlavně o sklady, kde manipulační technika způsobuje jen malý hluk, jediný hluk tak budou podle ní působit přijíždějící a odjíždějící kamiony.

Starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) vítá to, že nevzhledný areál zmizí, na druhou stranu je mu líto, že tím město přijde i o některé zajímavé části. "Takový je ale život, navíc tu vzniknou nějaká pracovní místa, takže pro město to bude přínosem," řekl. Od pondělí bude podle něj kvůli demolici uzavřena mateřská škola v sousedství areálu. "Možná je to zbytečné, ale přesuneme děti do jiných budov, demolice by měla trvat až do ledna," dodal Canov.
0 komentářů
přidat komentář

Související články