Pardubice představí návrhy nové podoby Památníku Zámeček

Vložil
ČTK
22.10.2017 15:15
Pardubice

Jan Žalský
Vít Podráský

foto: www.zamecekpardubice.cz

Pardubice - V Galerii města Pardubic budou od úterý k vidění návrhy na novou podobu Památníku Zámeček. Město vybíralo z osmi nabídek. Lidé mají možnost prohlédnout si skici do neděle. ČTK o tom informovala manažerka galerie Ivana Panochová. Němci na místě, kde je dnes památník, popravili za heydrichiády obyvatele osady Ležáky a další vlastence. Místo je národní kulturní památkou.


Porota se rozhodla neudělit první cenu, měla k návrhům výhrady. Nejvýše oceněným projektem se stal návrh architektů Jana Žalského a Víta Podráského, o třetí místo se dělí MCA atelier a Projektil architekti.

Nový památník bude vznikat ve dvou etapách. Architekti Žalský a Podráský navrhli odstranit současný objekt, ve kterém je expozice.

Novou expozici navrhli v podzemí, přístupnou po rampách. Po jejích stranách budou jména 194 obětí. Proti demolici se v minulosti ohradil Klub přátel Pardubicka. Památník je národní kulturní památkou, bude proto obtížné bourání stavby prosadit.

Žulový pomník věnovaný obětem na místě zůstane jako dominantní prvek. V druhé etapě mají být odstraněny původní přístupové plochy, chystá se úprava cest a zeleně a instalace venkovních osvětlených nosičů, kde budou informace o památníku. Město nechá dosázet les, čímž se podoba území přiblíží roku 1942.

Pardubice rovněž usilují o propojení památníku s Larischovou vilou, kde Němci vlastence vyslýchali. Město jedná, zatím bezúspěšně, se společností Foxconn, která pozemek vlastní. Přímá veřejná cesta mezi těmito místy není, ač jsou od sebe kousek.

Po dlouhých jednáních tchaj-wanská firma na sklonku roku 2014 věnovala vilu zvanou také Zámeček Československé obci legionářské. Ta se snaží zchátralou stavbu postupně s pomocí dotací od kraje, měst a ministerstva kultury opravit a zpřístupnit veřejnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články