V zámecké zahradě v Chrasti se obnoví sad s původními odrůdami

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
22.10.2017 10:05
Pardubice

Chrast - Chrast na Chrudimsku postupně obnovuje zahradu u barokního zámku. Zůstala z ní zachovaná přední část, takzvaný parter, s květinami a keři. V listopadu opět vznikne na původním místě v zadní části štěpnice z krajových odrůd ovocných stromů. Zahrada se tak vrací k podobě, kterou navrhl počátkem 20. století architekt František Thomayer, řekl ČTK Michal Voráč z městského úřadu.


"V zadní části jsou dvě velké plochy, které nejsou využívané, jen se na nich seká tráva. Vysadíme na nich celkem 36 stromů, víc se jich tam nevejde, neboť jsme zvolili vysokokmeny, které musí být dál od sebe. Kdysi bylo stromů více, ale to byly zákrsky a polokmeny," uvedl Voráč.

Návrh výsadby zohledňuje historicky doložený výskyt původních krajových odrůd v okolí Chrasti, spolupracoval na něm i Národní památkový ústav. Ve štěpnici budou růst jabloně, hrušně a třešně.

Kvůli snížení nákladů se radnice spojila s organizací Sázíme stromy. Ta s pomocí sponzora pořídila sazenice stromů a poskytne nářadí, místní lidé budou moci 4. listopadu pomoci s výsadbou.

Původně renesanční zámek postavili mezi lety 1579 a 1605 Albrecht Slavata z Chlumu a po něm Markéta Berková rozená Trčková. Od roku 1664 sloužil jako letní rezidence královéhradeckých biskupů, v letech 1721 až 1731 a kolem roku 1742 byl přestavěn v barokním slohu a doplněn dalšími křídly. Nyní patří městu Chrast a je v něm městský úřad a muzeum.
0 komentářů
přidat komentář