Liberec opět plánuje opravu Uranu, začne nejdřív v roce 2019

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
18.10.2017 19:15
Ústí nad Orlicí

Liberec  - Liberec začne znovu připravovat podklady pro rekonstrukci sedmipodlažní budovy Uranu, kde má sídlo městská policie a některá oddělení magistrátu. Opravu nutně potřebuje. V horším technickém stavu není žádná budova, v níž jsou úředníci města. Předpoklad je, že by rekonstrukce mohla začít v roce 2019, řekl dnes novinářům náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Náklady na opravu město odhaduje na 27 až 80 milionů korun, záležet bude na zvolené variantě.


Budova s ocelovým skeletem stojí u autobusového nádraží na třídě 1. máje od roku 1969. Městu patří od roku 2005 a kromě rekonstrukce parteru v roce 2009 neprošel Uran žádnou významnou opravou. Radnice ji plánovala už dříve, projektovou dokumentaci vytvořenou před šesti lety ale nelze využít. Má propadlou platnost, navíc se tehdy nedělal stavebně technický průzkum. Podle primátora Tibora Batthyány (býv. ANO) je ale potřeba ho udělat.

"Abychom měli relevantní podklady pro zpracování nové projektové dokumentace, musíme přesně vědět, v jaké kondici budova je,"
řekl. To, že je ve špatném, se podle něj ví. Nebezpečný pro své okolí je hlavně obvodový plášť, který je z takzvaných boletických panelů. "Okolo budovy je ochranné lešení, aby náhodou něco nespadlo někomu na hlavu na ulici," uvedl primátor. Za neadekvátní považuje i zázemí pro úředníky a návštěvníky. V Uranu pracuje přes 120 lidí, je v něm část agendy dopravy a odbor sociální péče.

Firmu, která stavebně technický průzkum provede, vybrali radní města v úterý. "Je třeba prověřit zejména stav a únosnost nosných konstrukcí, stav obvodového pláště, kde existuje hrozba výskytu azbestu, stav izolací a vnitřní rozvody," řekl Korytář. Město za stavebně technický průzkum zaplatí bezmála 300.000 korun. Odborná firma by měla městu výsledky dodat do deseti týdnů od zahájení průzkumu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články