Západočeské muzeum v Plzni ukončilo dlouhodobou rekonstrukci

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
16.10.2017 18:20
Plzeň



Plzeň - Západočeské muzeum v Plzni (ZČM) ukončilo desítky let trvající rekonstrukci, která začala už v roce 1975 výměnou střechy a likvidací dřevomorky v nosných konstrukcích. Obnova budovy a budování nových expozic přišly na více než 170 milionů korun. ČTK to řekl ředitel muzea František Frýda.

Rekonstrukci muzeum zaplatilo z vlastních peněz a z účelových prostředků zřizovatelů. Do roku 2000 dávalo jeden až dva miliony korun ročně ministerstvo kultury. "Po roce 2000 byly přípěvky od kraje větší, i když se také rekonstrukce nedala dokončit ihned," uvedl Frýda. Dotace EU šly pouze na vybudování historických expozic v prvním patře, a to zhruba 25 milionů Kč z programu ROP Jihozápad.

Budova byla podle Frýdy v dezolátním stavu kvůli dřevomorce v nosných konstrukcích i v podlahách. "Vše se muselo dělat znovu, k tomu nová elektroinstalace, rozvody topení, přistavovaly se dvě komunikační věže s výtahy, protože nebyl bezbariérový přístup ani únikový východ," uvedl. Díky tomu, že má muzeum všechny původní projekty budovy, podařilo se mu obnovit nebo vybudovat části tak, jak si je představoval a naprojektoval první ředitel a architekt Josef Škorpil. "Třeba monumentální vstup se schodištěm se nám podařilo otevřít do celého prostoru, ale museli jsme tam dostat velké nosníky, které schodiště podepřely," uvedl.

Budova byla vyprojektována v roce 1895. "Od projektu do realizace uplynulo šest let a my muzeum opravovali 40 let," uvedl Frýda. Po střeše začala kolem 1993 vnitřní rekonstrukce, která trvala 20 let. Na budově už chybí jen fasáda střední části za zhruba šest milionů korun.

Všechny prostory hlavní budovy jsou obsazené. "Teď budeme připravovat jen tematické výstavy", řekl Frýda. Muzeum chce, aby byly expozice živé, takže se budou obměňovat, doplňovat a zkvalitňovat. Stejné to bude od příštího roku v historických výstavních sálech, kde se po pětileté udržitelnosti některé předměty obnoví a doplní.

Poslední rozsáhlou stálou expozici otevře Západočeské muzeum 10. listopadu. Sbírka uměleckého řemesla a užitého umění patří k nejstarším a nejrozsáhlejším souborům tohoto typu v Čechách. V minulých 40 letech zůstávala většinou ukryta v depozitářích, a to i odborné veřejnosti. Uměleckoprůmyslové muzeum v Plzni bylo založeno jako samostatná instituce už v roce 1888 jako jedna z nejstarších tohoto typu v Čechách.
0 komentářů
přidat komentář