Na seznam památek v Olomouckém kraji se dostala i márnice

Vložil
ČTK
15.10.2017 21:05
Šumperk

Šumperk - Na seznam kulturních památek v Olomouckém kraji se v těchto dnech dostala márnice z konce 19. století v Moravičanech na Šumpersku. Její památková hodnota spočívá podle památkářů především jejím začleněním k velmi cennému areálu kostela sv. Jiří s kaplemi, farou a školou, řekl ČTK mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Vlastimil Staněk. Gotický kostel je na seznamu památek už téměř 60 let.


"Přístavba byla realizována stavebním podnikatelem Josefem Sovou z Loštic a vznikla v roce 1896 na místě hřbitovního pozemku. Původně byla projektována pro farní úřad jako komora pro kostelní a hřbitovní potřeby, která má být tradiční součástí zázemí hřbitova," uvedl Staněk.

Márnice je jednoduchým přízemním stavením na obdélníkovém půdorysu přistavěným k východnímu průčelí hospodářského křídla, které náleží k faře. Má prostý interiér, bez členění s jedním oknem, stěny i strop jsou v márnici nabíleny a podlahu přízemí i půdy tvoří kladené cihly. "Jedná se o užitkovou architekturu zachovanou ve své autenticitě a vzácně dokládá dobovou organizaci pohřebnictví z druhé poloviny 19. století," uvedl mluvčí olomouckého pracoviště NPÚ.

Objekt márnice je zachován v původní formě z doby výstavby a základní stavební konstrukce jsou v pořádku. V přízemí se však projevuje vlhkost a do objektu zatéká kvůli narušené střeše.

Kostel svatého Jiří v Moravičanech, k jehož areálu je márnice začleněna, je gotickou stavbou z konce 15. století. Podle odborníků jde výtvarně a historicky o velmi cennou sakrální architekturu. Areál kostela spolu s farou, kaplemi, ohradní zdí se vstupní branou a farní školou byl na seznam kulturních památek zapsán v roce 1958.
0 komentářů
přidat komentář