Krnovská radnice si neví rady s areálem bývalé plicní léčebny

Vložil
ČTK
14.10.2017 19:15
Krnov

Krnov - Krnovská radnice si zatím neví rady s areálem bývalé plicní léčebny na Ježníku. Sedm let se městu nedaří budovy prodat. Cenu už snížilo z původních 12 milionů korun na milionů pět. Přesto se nenašel zájemce. Mezi zastupiteli se proto objevují i hlasy o demolici a nabídnutí lukrativních pozemků k nové bytové zástavbě. Tento postup ale vedení města zatím neschválilo, dál se bude pokoušet léčebnu prodat. ČTK to řekla mluvčí města Dita Círová.


"Existuje několik možností. Objekt odstranit a pozemky nabídnout k prodeji jako stavební parcely. Objekt odstranit, pozemky zkultivovat, nechat v majetku města a vyčkat, až se pro ně najde jiné využití. Snížit či zachovat cenu a dál chtít budovy prodat,"
vyjmenovala mluvčí.

Areál postavil před více než pětaosmdesáti lety na Ježníku krnovský podnikatel Josef Irmler. Luxusní lázeňský hotel nabízel hostům lázeňské procedury, taneční parket, vyhlášenou kuchyni a prosluněnou terasu. Za války se z hotelu stala léčebna vojáků Wehrmachtu, po válce pak plicní léčebna pro horníky z Ostravska. Činnost ukončila na podzim roku 2011. V té době areál vlastnilo město.

Radnice původně zamýšlela budovu na odlehlém místě nedaleko lesa využít pro stavbu domova pro seniory. "Vzhledem k současným celosvětovým trendům, kdy senioři bydlí v menších pobytových komplexech a uprostřed dění ve městě, se tento záměr ukázal jako nevhodný," řekla Círová a dodala že budova nyní potřebuje nákladnou kompletní rekonstrukci.

Pro demolici je zastupitel za KSČM Ladislav Sekanina. "Je to bombastické místo, které má svou historii. Všechny varianty budou stát město finanční prostředky. Když zbouráme, město jen vydělá a nebude mít závazky. Navrhuji zbourat a pozemky nabídnout jako stavební parcely," řekl. Naopak Vladislav Vybíral (ČSSD) je proti bourání. Vrátit se chce k myšlence domova pro seniory. Možnosti tohoto či jiného využití by podle něj měl prověřit městský architekt. "Objekt je v krásném prostředí, zajíždí k němu autobus. Musíme zvážit, jestli se zbavíme objektu, který má hodnotu, nebo jestli máme cit z něj něco udělat," řekl.

Ani starostovi Michalovi Brunclíkovi (ČSSD) se varianta demolice nelíbí. "Téma demolice by ale mělo být až poslední. Jsem pro diskusi o snížení ceny, ale zároveň, pokud se objeví zájemce, bychom měli zamezit tomu, aby se z objektu stala ruina pouze s tím rozdílem, že nebude v majetku města, ale soukromém, a my na to už nebudeme mít žádný vliv," řekl.

Tomáš Hradil (Krnovští patrioti) se zase domnívá, že by se město nemělo ukvapit. "Některé věci potřebují čas. Třeba se najde nadšenecká firma, jednotlivec nebo skupina, která najde pro budovu využití a zároveň bude mít finanční zdroje na to, aby se tam něco podnikalo," řekl. S tím souhlasí i zastupitelka za KDU-ČSL Pavla Löwenthalová. "Když jsme přemýšleli, co bude s budovami bývalé školy v Bruntálské ulici, které jsme také léta nemohli prodat, nakonec jsme nějaký záměr vymysleli. A to samé se může stát i v případě Ježníku," řekla.
0 komentářů
přidat komentář

Související články