Myšák Gallery za rok nabídne obchody, kanceláře i luxusní byty

Zdroj
Miluše Hlinovská
Vložil
ČTK
17.10.2006 17:50
Praha

Praha - Obchody, kanceláře i luxusní byty by příští rok v září měly být dokončeny v budově Myšák Gallery ve Vodičkově ulici v centru Prahy. Na původním místě bude také otevřena dříve vyhlášená cukrárna U Myšáka, která by měla nabídnout cukrovinky podle původních receptů. Celkové investice dosáhnou zhruba miliardy korun. Novinářům to dnes řekli zástupci developerské firmy Sekyra Group Asset Management.

"Občany a návštěvníky hlavního města jistě potěší nová luxusní nákupní galerie, která propojí Františkánskou zahradu s Vodičkovou ulicí i Jungmannovým náměstím, a rozšíří tak velmi populární pěší zónu," uvedl ředitel společnosti Sekyra Group Asset Management Tomáš Hlaváč.
Myšák Gallery nabídne 10.400 metrů čtverečních obchodních, kancelářských a bytových ploch. Obchody se budou nacházet na 3400 m² ve třech podlažích, pro administrativní účely je vyhrazeno 4000 m² ve čtyřech patrech a v dalších prostorách bude 32 bytů. V podzemních podlažích budou skladové prostory a bezmála 90 parkovacích míst pro nájemce.
Bytové apartmány s balkony a terasami jsou orientovány směrem do Františkánské zahrady, původně klášterní zahrady, jejíž historie sahá do poloviny 14. století. Nejmenší byt 2+kk bude mít rozlohu 48 metrů čtvereční, největší bude mezonetový apartmán 7+1 s plochou 326 čtverečních metrů. Luxusnímu provedení a výjimečnosti lokality odpovídají také ceny bytů. Nejlevnější lze pořídit za částku mírně přesahující osm milionů korun, nejdražší je téměř za 65 milionů korun bez DPH. Prodáno či rezervováno je 12 bytů včetně nejdražšího. Zájem mají Češi i cizinci.
Městská část Praha 1 projekt vítá. Podle zastupitele Filipa Dvořáka radnice oceňuje, že budova nabídne i byty a že bude znovu otevřená i proslulá cukrárna.
Investorem projektu Myšák Gallery je realitní fond CEE Property Development Portfolio. Sponzorem fondu a jedním z jeho akcionářů je i Česká spořitelna. Projekt je dílem architektů Martina Kotíka, atelieru Omicron K a Studia Casua. Generálním dodavatelem je Metrostav.
Nová budova s devíti nadzemními a čtyřmi podzemními podlažími navazuje na objekt, který proslavila rondo-kubistická fasáda z 20. let minulého století. Výstavbě předcházela jednání s památkáři, kteří se mimo jiné zasadili o obnovení původní podoby kdysi oblíbené cukrárny. Zachována zůstane i fasáda stejně jako 1. suterén, kde jsou klenuté stropy.
Dům, pro který se vžil název U Myšáka, byl podle architekta a historika architektury Zdeňka Lukeše postaven v roce 1881 podle plánů pražského architekta Otto Ehlena, tehdy s neorenesanční fasádou. Později byl několikrát přestavován. Průčelí získalo definitivní podobu v letech 1921 až 1922. Podle pozůstalosti majitele byl o návrh průčelí požádán slavný český architekt Josef Gočár. Někteří odborníci to zpochybňují a autorství připisují staviteli a architektovi Josefu Čapkovi.
Dům ve Vodičkově ulici byl v 90. letech vydán v restituci a pak několikrát prodán. Jeho technický stav se stále zhoršoval a dům chátral. Letos v červenci se část rekonstruovaného domu zřítila. Podle policie dům spadl vinou nekvalitního zdiva. Jeho stabilitu nejspíš ohrozilo i zbourání sousedního objektu.
0 komentářů
přidat komentář