Rekonstrukce zámku v Doksech začne nejspíš v listopadu

Vložil
ČTK
13.10.2017 18:55
Doksy

foto: http://www.liberecky-kraj.cz/

Doksy - Rozsáhlá rekonstrukce zámku v Doksech u Máchova jezera začne nejspíš v listopadu. Včetně daně bude stát přes 46,8 milionu korun. Hotová by měla být do ledna 2019. ČTK to dnes sdělil investiční referent Městského úřadu v Doksech Jakub Derynk.


Podle původních plánů měly práce začít už v květnu. Mezi stavebními firmami ale nebyl o zakázku zájem a radnice tak soutěž musela dvakrát opakovat. Úspěšné tak bylo až nedávno skončené třetí kolo. Podle starostky Evy Burešové (Starostové pro Liberecký kraj) rada města vítěze vybrala. "V současné době probíhají odvolací lhůty," dodala. Ani o třetí kolo ale nebyl mezi firmami velký zájem, přihlásily se dvě. Vliv to mělo na cenu, výsledná je asi o 13 procent vyšší, než byla předpokládaná hodnota zakázky.

Není to jediná komplikace spojená s rekonstrukcí zámku. Uzavřená není druhá část zakázky, která zahrnuje interiérové vybavení pro zámek. Tam se dodavatele ve třech kolech soutěže nepovedlo vybrat. Jde o zakázku za 7,5 milionu bez daně.

Na rekonstrukci zámku, který vlastnil i vojevůdce Albrecht z Valdštejna, se podařilo radnici získat evropskou dotaci přes 40 milionů korun. Uspěla s projektem, jenž připravila společně s německým městem Bad Muskau.

Rekonstrukce zahrnuje výměnu topení, obnovu oken a dveří či přestavbu dvou pater v jižním křídle. Přízemí v jižním křídle bude sloužit jako turistické informační centrum s malým výstavním prostorem. V prvním patře vznikne prohlídkový okruh zaměřený na život na zámku na přelomu 19. a 20. století, kdy byli majiteli Valdštejnové.

Zámecký areál získaly Doksy bezúplatně v roce 2015 od Libereckého kraje, který pro něj neměl využití. Zchátralá památka ze 16. století není zatím běžně přístupná, konají se v ní jen jednorázové akce. Město to chce změnit. Zaplnit by se měly postupně i další části zámku. V západním křídle už letos vznikla expozice Labyrint strašidelných pohádek a do zámku by se měly v budoucnu přesunout i Muzeum Čtyřlístku a městská knihovna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články