Muzeum začalo rekonstruovat kotelnu v Maměnce na Pustevnách



Rožnov pod Radhoštěm - Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zahájilo rekonstrukci kotelny v objektu Maměnka na Pustevnách v Beskydech. ČTK to dnes sdělila mluvčí muzea Pavlína Polášková. Maměnku navrhl stejně jako sousední Libušín, jenž před třemi lety vyhořel, slovenský architekt Dušan Jurkovič ve stylu takzvané lidové secese. Oba objekty byly otevřeny v roce 1899, Libušín sloužil v posledních letech jako restaurace, Maměnka je hotel.


Cílem projektu je stabilizovat kotelnu, která je částečně zapuštěná do svahu. Odstraní se také vlhkost. "Rekonstrukce spočívá ve výměně stávající technologie kotelny, která je na hranici životnosti, byla realizována v roce 2001 a již neodpovídá současným technickým požadavkům," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Rekonstrukce by měla být hotová v listopadu, práce si vyžádají 1,5 milionu korun.

Jurkovičovy stavby patří k symbolům Pusteven. Muzeum coby jejich správce ihned po požáru Libušína rozhodlo o jeho vědecké rekonstrukci a nový Libušín se začal letos stavět. Použity budou stovky nových trámů, asi 20 procent objektu budou tvořit trámy původního Libušína, které se podařilo zachránit a které byly použitelné. Nový Libušín by měl začít sloužit na podzim 2019. Obnova by měla celkově vyjít na 100 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články