Policie: Za požárem historického mlýna ve Vranově byla závada

Vložil
ČTK
13.10.2017 11:30
Vranov nad Dyjí

foto: www.znojemsko.cz
Vranov nad Dyjí - Požár historického mlýna ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku způsobila technická závada na elektroinstalaci. Policisté, kteří ukončili vyšetřování, nezjistili cizí zavinění. ČTK to dnes řekla mluvčí policie Lenka Drahokoupilová. Budova vyhořela na začátku června, předběžná výše škody je asi 1,5 milionu korun. Podle památkářů požár způsobil nenávratnou památkovou škodu.


Mluvčí už dříve uvedla, že jde o vyšší škodu a příčinu hasiči nezjistili, proto se požárem zabývala i policie. Specialista z oboru elektro na místě zajistil stopy a vyhodnotil je.

V budově vyhořela prakticky celá mlýnice, tedy technologická část památkově chráněného mlýna. "Z pohledu památkáře je to tragická nevratná škoda. Jak se to bude s objektem vyvíjet dál, se nyní nedá odhadnout, ale nikdy tam už nebude ta bývalá autentická historická hodnota," řekl dříve ČTK Jan Kozdas z Národního památkového ústavu, který z Vranova pochází.

Areál má několik stavebních fází. Nejstarší je z první čtvrtiny 18. století a končí rokem 1722, kdy umřel Michal Jan III. z Althannu. Nad vjezdem do areálu má spolu se svou manželkou Marií Josefou Pignatelli, která zemřela 33 let po něm, alianční erb. Požár ho stejně jako obytné budovy nepoškodil. Další fáze výstavby mlýna je klasicistní.

Objekt před několika měsíci změnil majitele, který plánoval jeho přestavbu a komerční využití. Podle Kozdase byl záměr v ostrém sporu s památkovou péčí. Majitelé mlýna nyní usilují o jeho vynětí z památkově chráněných budov.
0 komentářů
přidat komentář

Související články