Festival 4+4 dny v pohybu poprvé zpřístupní veřejnosti jedno patro Kasáren Karlín a zve na procházky po okolí i diskuse o architektuře

Vložil
Zuzana Lebedová
09.10.2017 10:55
Praha, 27. září - 22. ročník mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu nabídne od 6. do 14. října na mnoha místech Prahy rozsáhlý program mnoha žánrů: od aktuálních a provokativních divadelních, tanečních a multimediálních představení tvůrců nejen z Evropy, ale i z Angoly, Alžíru, Maroka, Ukrajiny, USA, Kanady či Pobřeží slonoviny, přes průřezovou výstavu toho nejzajímavějšího ze současného výtvarného umění, debaty na aktuální témata z umění, architektury a urbanismu, přes komentované procházky po Karlíně až po premiéry site-specific divadelních představení předních českých souborů - například divadla VOSTO5, Masopust, VerTeDance, nebo Spitfire Company. Festival jako první zpřístupní veřejnosti jedno patro Kasáren Karlín, které se stanou letošním festivalovým centrem. Program budou dále hostit Divadlo Archa, Ponec, Alfred ve dvoře a Studio ALTA. Letošní festival 4+4 dny v pohybu proběhne díky spolupráci s kulturním centrem Kasárna Karlín, Ministerstvem spravedlnosti ČR a Městskou částí Praha 8. Více informací na www.ctyridny.cz.
Kasárna Karlín - Místa činu: festivalové centrum, výstava současného umění, filmy, diskuse, bar...

“Dostali jsme příležitost slavnostně otevřít veřejnosti část hlavní budovy karlínských kasáren. Rádi jsme u zpřístupňování historických objektů Pražanům. V tomto případě se jedná o kulturní památku z doby rakousko-uherské monarchie,” uvádí dramaturgyně projektu Místa činu Denisa Václavová. Hlavním lákadlem se zde stane rozsáhlá výstava současného umění letos nazvaná AMIWHATIAMTHINKINGABOUT? Kurátoři Tomáš Svoboda a Ondřej Chrobák vybrali aktuální velkoformátové objekty, malby a instalace celkem 30 autorů. Návštěvníci si ji budou prohlížet ze stezky dlouhé 384 metrůvytvořené z kovové lešenářské konstrukce, která bude citlivě zasazena do neoklasicistních kasáren a při maximálním stoupání 5 – 65 % se příchozí dostanou až do 8 metrové výšky.
Program zde doplní kromě divadelních site-specific projektů, diskusí a přednášek (viz níže) také projekce snímků amerického filmového undergroundu (Kino Transgrese), video performance Cristiny Maldonado a studentů DAMU, nebo výtvarné dílny a interaktivní instalace pro děti, které připravila platforma Máš umělecké střevo? Nebude také chybět kavárna a bar s večerními DJs.

Procházky: Radovan Lipus, Dorota Kluská, Kateřina Racková, Pavel Karous nebo Ondřej Cihlář

Kasárna Karlín se také stanou východiskem řady procházek po bližším i vzdálenějším okolí: například s Radovanem Lipusem O šumném Karlínu, Negrelliho viaduktu a karlínském náměstí, s iniciativou Prázdné domy po Invalidovně, Mazutce a ohrožených industriálních stavbách, s Ondřejem Cihlářem na téma Chalupaření v kasárnách, s Dorotou Kluskou Vnitroblokem a budovou karlínských kasáren, s Galerií Viper po karlínských vnitroblocích, s Kateřinou Rackovou po industriálním Karlíně, a s Pavlem Karousem na téma Vetřelci a volavky v Karlíně.

Diskuse: prázdné domy, soukromé galerie, krása v umění, Adam Gebrian a známí výtvarníci...

Kasárna Karlín se také stanou centrem přednášek a diskusí na aktuální témata spojená s výtvarným umění, architekturou a urbanismem. Například proběhne debata o soukromých galeriích (galeristka Katharine Kastner, umělci Krištof Kintera, Jiří Kovanda, kurátor David Korecký, architekti Eva Ceska a Jiří Vendl a novinář Jan Skřivánek), diskuse o prázdných domech a jejich možném využití nebo debata o pojmu “krásy” v umění za účasti umělců, kurátorů i teoretiků. Na festivalu také proběhne zhodnocení přehlídky současného umění Documenta a na závěr velmi osobní debata Adama Gebriana s Kateřinou Šedou, Krištofem Kinterou a Petrem Babákem nazvaná Jsem tím, kým bych chtěl být?

Kompletní program najdou zájemci nawww.ctyridny.cz.Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut.cz a na pokladnách jednotlivých divadel.

Festival podpořili:
Ministerstvo kultury ČR, hlavní město Praha, Státní fond kultury ČR, Ministerstvo spravedlnosti ČR, Kasárna Karlín, Městská část Praha 8, IN SITU, Vlámské zastoupení v České republice, Francouzský institut v Praze
Hlavní mediální partner: Radio 1
Mediální partneři: Český rozhlas Vltava, radio Wave

------------------------------------------------
Více informací, fotografie apod.:
Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ
tel.: +420 604 868 914
e-mail: jiri.sedlak@artsmarketing.cz
0 komentářů
přidat komentář