V Edenu byl položen základní kámen nového stadionu

Vložil
ČTK
16.10.2006 17:35
Praha

Praha - Výstavba nového domovského stadionu pro fotbalisty Slavie v Praze Vršovicích dnes slavnostně začala. Symbolickým poklepáním na základní kámen ji zahájili vdova po zesnulé fotbalové legendě Josefu Bicanovi Eva společně se starostou Prahy 10 Milanem Richtrem, bývalým slávistickým generálním ředitelem Vladimírem Leškou a zástupci Slavie Praha a Bohemians 1905. Dnes také v Edenu podepsali představitelé obou pražských fotbalových klubů memorandum o spolupráci, které deklaruje vstup Prahy 10 do projektu výstavby stadionu.

    Slavnostní akt přilákal mnohé slávistické osobnosti let minulých i současných, nechyběl také hokejový trenér Slavie Vladimír Růžička nebo bývalá tenisová hvězda Jan Kodeš. Pozvání přijal i bývalý předseda vlády Stanislav Gross, omluvil se naopak primátor hlavního města Prahy Pavel Bém, který jednal s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě.
    Nestárnoucí legenda sešívaných František Veselý věří, že teď už výstavbu stadionu nic nezastaví. "Nyní už je to jasné. Všechny nejasnosti, které komplikovaly výstavbu, jsou už vyřešené. Po těch letech jsme se konečně dočkali," řekl ČTK Veselý. Podle vlastních slov si chce bývalý reprezentant v  Edenu ještě zahrát. "Za ty dva až tři roky, kdy bude stadion hotov, si to na něm chci vyzkoušet. Zažít tu atmosféru, jaké to bude," doplnil Veselý.
    Podívat se dnes přišli i současní hráči pražské Slavie. Útočník Stanislav Vlček se těší hlavně na lepší atmosféru, než jeho tým zažívá v  dočasném domově "sešívaných" na Strahově. "Určitě bude lepší, že fanoušci budou hned u hřiště. Budou s hráči víc v kontaktu. Rozhodně bude lepší atmosféra, než když na Strahov přijde 1500 lidí," nepochybuje Vlček. Slávistický forward přivítal, že na novém stadionu nakonec budou kromě červenobílých hrát své domácí zápasy i fotbalisté Bohemians 1905. "Je to rozumné řešení, funguje to v Miláně, tak proč by to nešlo u nás," pochválil Vlček dohodu Slavie a "Bohemky" s radnicí Prahy 10.
    Ta v poslední době razantněji vstoupila do celého projektu výstavby multifunkčího areálu v Edenu s tím, že na projekt přispěje výraznou finanční částkou v případě, že na stadionu budou hrát kromě sešívaných i  fotbalisté Bohemians 1905.
    Spekuluje se o tom, že radní Prahy 10 uvolní zhruba 300 milionů korun, což odpovídá asi třetině ceny celého projektu. To dnes potvrdil i bývalý slávistický šéf Vladimír Leška. "Předběžně jsme dohodnuti, že Praha 10 přispěje na projekt asi třiceti procenty, ale všechno je to otázka dalšího jednání," řekl po slavnostním poklepu na základní stavební kámen Leška, šéf firmy E Side Property Limited, která byla zřízena právě za účelem výstavby nového stadionu.
    Vedení pražské Slavie slibovalo v minulosti svým fanouškům stadion již několikrát. Nejprve měl stát už v roce 2003 a pak v říjnu 2005, kdy Leška dokonce oznámil datum a čas zahajovacího duelu. Ale teprve nyní se zdá, že dlouholetému projektu nic nebrání. To potvrdil i starosta Prahy 10. "Pracujeme na projektu již čtyři roky. Před několika málo lety jsme zřídili akciovou společnost a v tuto chvíli můžu říct, že máme na účtu k dispozici 60 milionů korun plus další částku," prozradil novinářům Richter.
    Na místě budoucího stadionu dnes stojí stavební stroje a od konce tohoto, nebo začátku příštího týdne má společnost Hochtief, která plochu v Edenu v půlce září převzala, začít se zemními pracemi. Základní skelet má být hotový v září 2007 a již v březnu 2008 se plánuje na novém stadionu zahajovací utkání.
0 komentářů
přidat komentář