Pardubice schválily novou podobu Památníku Zámeček

Vložil
ČTK
04.10.2017 14:20
Pardubice

foto: www.zamecekpardubice.cz

Pardubice - Pardubičtí radní schválili podobu Památníku Zámeček. Z osmi návrhů v soutěži zvítězil koncept architekta Jana Žalského, který již vytvářel expozice pro památníky Lidice a Ležáky. Všechny návrhy tento měsíc představí Galerie města Pardubice. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). Němci na tomto místě popravili za heydrichiády obyvatele osady Ležáky a další vlastence, místo je národní kulturní památkou.


"Návrh území řeší citlivým způsobem, přičemž samotný památník zůstává dominantním prvkem. Expozice, která je nově zapuštěna pod zem, nenarušuje pietní ráz," uvedl Rychtecký.

Vítěz soutěže brzy začne pracovat na projektové dokumentaci. Architekt navrhuje práce na památníku ve dvou etapách. V první části navrhl odstranit kromě oplocení i současný objekt, ve kterém je expozice. Nová expozice bude v podzemí, přístupná po rampách, na nichž budou po stranách jména obětí. Demolice současného objektu má ale své odpůrce.

"Jakákoli demolice v areálu zapsaném jako národní kulturní památka je památkově velmi problematická,"
uvedl před časem předseda Klubu přátel Pardubicka Jan Linhart.

V druhé etapě budou odstraněny původní přístupové plochy, chystá se úprava cest a zeleně a instalace venkovních osvětlených nosičů, kde budou informace o památníku. Dominantním prvkem zůstane samotný žulový pomník. Město nechá dosázet les, čímž se podoba území přiblíží roku 1942.

"Památník nemá být jen místem popisujícím život obětí nacistické zvůle či dějištěm pietních aktů, ale měl by sloužit pro pochopení kořenů nacistické ideologie i rasové a národnostní nenávisti," uvedl člen poroty a historik Vojtěch Kyncl, který je spolu s Blankou Jedličkovou autorem ideového návrhu Památníku Zámeček.

Město chce památník otevřít na jaře 2020, tedy 75 let po ukončení druhé světové války. Předpokládané náklady na první etapu jsou 15 milionů korun bez DPH. Evropská dotace by měla pokrýt 85 procent nákladů, pět procent státní rozpočet a deset procent uhradí město ze svého rozpočtu.

Památník je blízko Larischovy vily, kde Němci ležácké obyvatele i další lidi vyslýchali. Vlastní ji Československá obec legionářská, která se snaží zchátralý objekt postupně opravit. Na rekonstrukce již přispěly město, kraj i ministerstvo kultury.
0 komentářů
přidat komentář

Související články