V Teplicích začala stavba hokejové haly za 230 milionů

Zdroj
Tereza Malecká
Vložil
ČTK
02.10.2017 20:15
Teplice

Teplice - V Teplicích dnes začala stavba nového zimního stadionu. Stát bude téměř 230 milionů korun, hotový má být za 16 měsíců. Halu platí město ze svého, řekl ČTK primátor Jaroslav Kubera (ODS). Padesátitisícové lázeňské město je teď jediným srovnatelně velkým městem na severu Čech, které nemá krytou ledovou plochu.


Stadion nebude mít parametry pro extraligu nebo velké koncerty, ale budou se tam podle pravidel hokejového svazu moci hrát třeba mládežnické zápasy. Míst bude zhruba pro 460 diváků. Podle Kubery je hlavním cílem města podporovat mládež. "Je to dlouhodobá městská strategie. Patříme k městům, která na mládežnický sport dávají opravdu velké peníze. Už to dělá v současnosti kolem osmi tisíc korun na jednoho sportovce. Myslíme si, že není třeba lidi nutit, co mají dělat, ale je třeba je podporovat. Například, aby děti nebyly jen u tabletů nebo notebooků, ale aby se věnovaly sportovním činnostem, které nemusí vést k vrcholovému sportu," řekl Kubera.

Podle projektu měla být cena nižší, limit veřejné zakázky byl 188 milionů korun. Do této částky se ale žádný ze čtyř uchazečů nevešel. Nejnižší nabídku podala společnost Syner, a to 229 milionů. Zastupitelé zvýšili rozpočet a společnost zakázku nakonec získala. S přípravnými pracemi na stavbu začne už tento týden. Stavebně by měla být hala hotová v prosinci 2018, pak je plánován měsíční zkušební provoz.

Novou halu zaplatí Teplice ze svého. Vhodná dotace na ni nebyla. "My bychom o dotaci přemýšleli, určitě bychom ji neodmítali, zejména českou. Na to bohužel nikdo žádné dotace nenabízel," doplnil Kubera. Součástí haly bude mimo jiné deset šaten pro mladé sportovce, u haly vznikne skoro 200 parkovacích míst.

Teplice si mohou dovolit investovat více, než bylo v plánu, na účtech má lázeňské město rezervy ve stovkách milionů korun. Ještě tento týden plánují zahájení rekonstrukce aquacentra za dalších více než 200 milionů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články