Ve Vyškově zpřístupnili veřejnosti lodžii opravenou po 333 letech

Vložil
ČTK
14.10.2006 18:10
Vyškov

Vyškov - Víkendoví návštěvníci Vyškova mají po mnoha desetiletích možnost vidět památkově chráněnou zámeckou lodžii v původní podobě. V pátek skončily dvouleté opravy cenné stavby. Byly první celkovou rekonstrukcí objektu za 333 let jeho existence. Muzeum Vyškovska této příležitosti využilo a otevřelo zájemcům tematickou výstavu Historie zámecké lodžie a zahrady. Pokračuje také obnova zahrady, která skončí v listopadu.

    "Nyní začne lodžie sloužit občanům i návštěvníkům města jako vyhlídková terasa a prostor pro konání kulturních a společenských akcí," uvedla mluvčí města Olga Mužíková. Oprava lodžie zahrnovala obnovu fasád, arkád, vnitřních zdí, drobných architektonických prvků i terasy, ze které je dobrý výhled na vyškovský zámek. Kvůli přístupu na terasu vzniklo nové schodiště. Velkou část z potřebných šesti milionů korun získalo město z fondu Evropské unie.
    Lodžie vznikla v roce 1673, v době největšího rozkvětu Vyškova. Zámek se zahradou býval tehdy příležitostnou rezidencí olomouckých biskupů a pyšnil se hrdým přízviskem "moravské Versailles". Později však stavbu významného architekta Giovanniho Pietra Tencally čekaly spíše nešťastné zásahy. V 19. století přistavěli k lodžii budovu s bytem správce zámeckého hospodářství. Za druhé světové války byl v zahradě sběrný pracovní tábor.
    V dalších letech se objevila spousta návrhů na využití lodžie. Měla se stát Domem Svazu československo-sovětského přátelství, restaurací, firemní ubytovnou a naposledy divadlem malých forem. Všechny záměry ale ztroskotaly na nedostatku peněz. "Proto se město postupně přiklonilo k myšlence soustředit se pouze na samotnou lodžii a zadní, historicky bezcennou přístavbu odstranit," uvedla Mužíková.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
lodžie - foto
19.10.06 03:42
zobrazit všechny komentáře