V Hradci symbolicky začala demolice stadionu, město chystá nový

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
25.09.2017 19:00
Hradec Králové

Hradec Králové - V Hradci Králové dnes symbolicky začala demolice zastaralého malšovického Všesportovního stadionu, který by měla nahradit moderní aréna za více než půl miliardy korun. Na nový stadion hradečtí fotbalisté a veřejnost čekají mnoho let. Nynější stadion vznikl před více než 50 lety a svými parametry již nevyhovuje. S demolicí začal bývalý legendární hráč hradeckého fotbalového klubu Pavel Černý. Jako první usedl do malého bagru a zabořil lžíci do valu západní tribuny.


Faktická demolice stadionu odbornou firmou začne až v následujících dnech a bude se týkat nadzemních částí sypané západní tribuny, například střechy, sedaček a dalších částí. Demolici za 2,89 milionu korun bez DPH provede sdružení firem Sovis CZ a Bauset CZ. "Smlouva o demolici je schválena orgány města a připravuje se její podpis, který by měl být jen formalitou," řekl ČTK náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). Demolice by měla být hotova do konce letošního roku.

Postup demoličních prací se přizpůsobí programu domácích zápasů hradeckých druholigových fotbalistů. Po dnešním domácím zápase Hradce Králové s Příbramí bude západní tribuna uzavřena. V další fázi demolice, která bude již součástí zakázky na stavbu nového stadionu, se bude odvážet i samotný val západní tribuny.

Pro stavbu nového stadionu zatím město získalo dvě ze tří potřebných stavebních povolení. Radnice má povolení na samotný stadion a také má povolení ke stavbě od vodoprávního úřadu. Ještě jí chybí povolení od silničního úřadu pro napojení arény a dopravní řešení okolních komunikací.

Současně město připravuje prováděcí dokumentaci, která bude výchozím podkladem pro tendr na stavební firmu na stadion. Zahájení stavby stadionu se předpokládá v roce 2018. Mělo by jít o první etapu stavby, která počítá s výstavbou nové západní tribuny za asi 270 milionů korun. Později budou následovat další etapy stavby.

Nová fotbalová aréna má mít kapacitu téměř 10.000 sedících diváků, nynější Všesportovní stadion je určený pro 7000 diváků. Nejvýraznější stavbou se stane nová západní tribuna, která vznikne na místě současné sypané tribuny. Zachováno bude i typické osvětlení hrací plochy čtyřmi takzvanými lízátky, i když v modernizované podobě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články