EU pohrozila Česku žalobou kvůli energetické náročnosti budov

Zdroj
Michal Půr
Vložil
ČTK
12.10.2006 16:40
Belgie

Brusel

Brusel - Evropská komise dnes pohrozila Česku, Slovensku a dalším sedmi zemím žalobou kvůli opatřením, která mají snížit energetickou náročnost budov. ČR totiž do Bruselu stále neodeslala zprávu o tom, jak naplňuje směrnici, která stanovuje právě minimální normy energetické náročnosti budov. Zpráva měla být odeslána již v lednu letošního roku, informovala EK.

    Ministerstvo průmyslu a obchodu, které vypracovalo novelu zákona o hospodaření energií, zatím vyjádření komise nekomentovalo. Stálá mise ČR v Bruselu dosud písemné vyjádření Evropské komise, které se týká případné žaloby na Českou republiku, nemá. "Toto vyjádření bude k dispozici až v  příštím týdnu. Proto nyní nelze na zprávu věcně reagovat," sdělil ČTK mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.
    Až státy začnou příslušnou směrnici EU uplatňovat, každý dům bude mít takzvaný certifikát energetické náročnosti. Těmi se budou budovy označovat podobně, jako je tomu u domácích spotřebičů. Kromě toho musejí členské státy zajistit, že se kvůli zlepšení účinnosti budou pravidelně kontrolovat systémy na vytápění a klimatizaci.
    Novela zákona o hospodaření energií, která se zavedením energetických průkazů budov počítá, platí v České republice od července. Změny zákona spočívají právě ve vyhodnocování a prokazování energetické náročnosti budov, zavádějí povinnost inspekcí kotlů a klimatizačních zařízení nad předem stanovený výkon. Bartovský podotkl, že zavedení novely se pozdrželo při jednání v Parlamentu. "Směrnice měla být implementována do ledna letošního roku, projednávání v Parlamentu však bylo ukončeno až v březnu 2006," uvedl mluvčí MPO.
    Bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban již dříve řekl, že Česko i velká část jiných států EU spotřebovává v budovách o pětinu energie více, než je při nynějších technických možnostech nezbytně nutné.
0 komentářů
přidat komentář