Základy nové budovy muzea v Turnově se začnou dělat v pondělí

Vložil
ČTK
09.09.2017 16:35
Turnov



Turnov - V Muzeu Českého ráje v Turnově se v pondělí začnou betonovat základy nové přístavby, v níž bude stálá horolezecká expozice. Její otevření je plánováno na červen 2019, řekl dnes ČTK při pokládání základního kamene kurátor muzea David Marek.

Nová třípodlažní budova zhruba za 40 milionů korun vznikne na místě bývalé kavárny, dílen, spojovací chodby a galerie. Z těchto prostor zůstala jen část obvodových zdí galerie. Demoliční práce trvaly od června, teprve dnes se ale pokládal základní kámen stavby. "Odhalovat základní kámen, když se jen bourá, nám nedávalo úplně smysl. V podstatě nyní se opravdu začíná stavět, takže nám přišlo, že základní kámen je pokládán v pravý čas," uvedl Marek.

Stavba by měla být hotova do léta příštího roku, poté se bude ještě skoro rok dodělávat interiér s interaktivní horolezeckou expozicí. "Má koncepci různých úhelníků a polygonů, které by měly evokovat skalní město," uvedl Marek. Různé soutěsky a prolákliny podle něj vytvoří z dřevěných desek. "V této polygonní struktuře budou instalované vitríny a hlavně různé světelné efekty a animace, které budou rozpohybovány a budou evokovat různé fáze lezení," uvedl Marek. Návštěvník bude v expozici "stoupat" od malých kopců k osmitisícovým vrcholům.

Součástí nové expozice se stane také monumentální obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou od Mikuláše Alše, který má na délku deset metrů a na výšku 8,5 metru. Jde o jednu z největších olejomaleb v Evropě. I v době demolice zůstal obraz na svém místě, celou jednu stěnu galerie pokrývá už 40 let. Odborníci ponechání obrazu na místě považují za bezpečnější variantu než jeho sejmutí. Před zničením při stavebních pracích a prachem chrání obraz klimatizovaná schránka, v níž jsou čidla monitorující teplotu a vlhkost. Stav obrazu kontroluje kunsthistorik muzea třikrát denně. "Zatím je obraz v pořádku," dodal Marek.

Na vytvoření stálé horolezecké expozice získalo muzeum evropskou dotaci. Součástí projektu jsou i stavební úpravy hlavní budovy muzea, atria a okolí včetně zahrady.
0 komentářů
přidat komentář

Související články