Soutěž na přeměnu Vítězného náměstí vyhlásí Praha ještě letos

Vložil
ČTK
08.09.2017 13:30
Praha



Praha - Architektonickou soutěž na budoucí podobu Vítězného náměstí v Praze 6 hlavní město vyhlásí pravděpodobně letos před Vánoci. Novinářům to dnes řekla náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Při přípravě soutěže se vedení Prahy a přípravný tým chce inspirovat přeměnou Trafalgarského náměstí v Londýně.

V dvoukolové soutěži účastníci navrhnou svoji vizi náměstí, která by z něj měla udělal přívětivější místo pro obyvatele. Komplikuje to fakt, že takzvaný "Kulaťák" je dopravně velmi zatížený a leží na místě historické křižovatky. V budoucnu by na náměstí měly přibýt plochy, kde by lidé mohli posedět. Soutěž řeší jenom veřejná prostranství, nikoliv to, co bude stát na nezastavěných pozemcích v soukromém vlastnictví.

Kolínská společně s místostarostou Prahy 6 Martinem Poláchem (ANO) nedávno pro získání inspirace navštívili Londýn, který před lety řešil obdobný problém s Trafalgarským náměstím. I když jsou podle Polácha v mnoha ohledech rozdílná, původní podobu londýnského náměstí s Vítězným spojuje dopravní zatížení a nepřívětivost pro pěší. "Vítězné náměstí dlouhodobě nefunguje ani jako křižovatka, ani jako náměstí," uvedl místostarosta.

"Budeme se snažit, aby někdo z týmu, který byl u transformace Trafalgaru, byl součástí poroty, která bude posuzovat návrhy,"
uvedla Kolínská. Při přípravě soutěže se po vzoru Londýna budou snažit vycházet z podnětů od lidí a předem si vytyčí ukazatele, na základě kterých potom budou hodnotit úspěšnost projektu.

S přeměnou celé lokality souvisí i plán na vybudování obchvatu náměstí, který by měl spojovat Evropskou a Svatovítskou ulici. Zadání soutěže s jeho vybudováním počítá, podle Polácha se však nezačne stavět dříve než v roce 2020. Stávající vedení radnice totiž prosadilo přebudování původního projektu, který počítal se dvěma jízdními pruhy v každém směru. Stávající návrh v podobě jeden plus jeden pruh musí nyní znovu získat posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Mělo by se tak stát příští rok, následovat bude územní a stavební řízení.

Náměstí není stavebně dokončeno. Diskusi v minulosti vyvolala hlavně plánovaná stavba takzvaného Ledního medvěda, který měl tvář náměstí zcela proměnit. Z projektu nakonec sešlo. V proluce se ale přesto stavět bude, radnice s investorem před časem podepsali memorandum, jehož součástí je i stažení vzájemných žalob. Investor se zavazuje, že dům bude respektovat výšku okolní výstavby.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a nyní na něj ústí několik komunikací - Evropská, Čs. armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Ve své historii neslo několik názvů, mimo jiné v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články