Oprava Müllerova domu v Opavě skončí za rok

Vložil
ČTK
05.09.2017 09:30
Opava



Opava - Víc než dva roky trvající oprava památkově chráněného Müllerova domu v Opavě se blíží ke konci. Stavební práce by měly být dokončeny za rok. Celkové náklady se odhadují na 38 milionů korun. V interiérech nyní působí restaurátoři, kteří se podílejí na obnově klasicistních výmaleb. ČTK to řekl Petr Kašpar, který má projekt na starost.


Müllerův dům je historická budova v Komenského ulici v Opavě, nedaleko Slezského zemského muzea, které zde mělo archeologické pracoviště. Je chráněn jako kulturní památka. Původně zde stál hradní mlýn, který napájela voda z příkopu hradu. Stál v parkánu mezi hlavní a parkánovou hradbou opevnění, v místě, kde příkop končil. V 16. století byl přestavěn na hradní kuchyni a v první polovině 17. století na sýpku.

Vlastní dům vznikl barokní přestavbou objektu roku 1726 a sloužil jako obydlí zámeckého správce. Po demolici zámku je to jediná dochovaná stavba původního zámeckého areálu. Za první republiky zde byla expozice zaměřená na československé legie. Součástí nynějšího projektu je přístavba s kavárnou, která dům propojí s hlavní výstavní budovou muzea.

"Dokončili jsme hrubé stavební práce včetně páteřních rozvodů. Je hotova oprava barokního krovu a ukončena pokládka střešní krytiny. Jsou dokončeny vnitřní štukové omítky a je provedena oprava či výměna oken a dveří," vyjmenoval Kašpar. V současnosti probíhají restaurátorské práce vnitřních klasicistních výmaleb a pokračují stavební práce na propojení s hlavní výstavní budovou.

Rekonstrukce Müllerova domu začala na konci roku 2015. Jejich součástí byl rozsáhlý archeologický průzkum. Ten například odhalil skutečnost, že daná oblast byla osídlena už ve středověku. Archeologové našli například nejstarší dochovaný krov v Opavě a okolí, ale také původní barokní strop a barokní dřevěné podlahy. Stáří nalezených prvků je datováno do 18. století.
0 komentářů
přidat komentář