Brno vybralo vítěze architektonické soutěže čtvrtě Na Kaménkách

Vložil
ČTK
30.08.2017 11:55
Brno

Kuba & Pilař architekti



Brno - Vítězem architektonické soutěže na stavbu nové brněnské čtvrti Na Kaménkách, která bude navazovat na staré i nové Černovice, se stala kancelář Kuba & Pilař architekti. Porotci ocenili především provázanost se současnou zástavbou a možnost stavět po etapách, řekl dnes na tiskové konferenci předseda poroty Jan Jelínek. V budoucnu by mělo v nové čtvrti bydlet až 5000 lidí. Podle náměstka primátora Martina Andera (SZ) se začne stavět nejdříve za čtyři roky.


Soutěž se uskutečnila poté, co společnost IMOS development přišla s návrhem až sedmipodlažních domů umístěných hustě vedle sebe. Místní kvůli tomu protestovali. Nakonec investor záměr stáhl a domluvil se s městem, že vyřeší budoucí zástavbu pomocí architektonické soutěže a následné urbanistické studie. Ta by mohla být hotová příští rok na jaře a na jejím základě se bude měnit územní plán.

"Soutěž byla bezvadná a není zvykem, že se v Česku domluví veřejný a soukromý investor. Forma soutěže je účinná a efektivní. Čtvrť tak v sobě bude mít nejen bydlení, ale i veřejný prostor a další občanskou vybavenost. Navíc 5000 lidí je již dobrý počet, aby mohly fungovat komerční služby a vyplatilo se zřídit i veřejné služby," uvedl Jelínek. Podle něj tak nová čtvrť pozvedne celé Černovice. Ze západu se napojí na novou výstavbu, tedy z dob socialismu, z jihu se napojí na starou zástavbu, která má ještě venkovský charakter.

Problémem původního návrhu investora bylo dopravní napojení pouze přes Charbulovu ulici. Současný návrh počítá s napojením primárně z Olomoucké a také z jihu na Černovickou a celou zástavbou by měl projíždět autobus MHD. Bydlení by lidé měli nalézt ve viladomech, tedy domech pro menší počet rodin, a na jihu by měly stát i rodinné domy. Podél Černovické ulice se uvažuje buď o budovách pro administrativu nebo i kombinovaně pro bydlení.

Podle místostarostky Černovic Šárky Korkešové umožní nová čtvrť postavit například komunitní centrum, sportoviště a také se předpokládá přístavba k Základní škole Kneslova.

Do jaké míry se bude na veřejných stavbách podílet developer, zatím není jasné. "Tyto debaty nás teprve čekají," doplnil Ander.

Kaménky jsou zatím poslední částí Brna, kterou čeká rozsáhlá zástavba na zelené louce. Ještě větší a stále dostavovanou částí jsou Kamechy. Jejich nedostatkem je, že jde spíš o noclehárnu bez potřebných služeb, které vznikají dodatečně a se zpožděním. Podobně je to s výstavbou v Sadové.

Související články