Praha dokončuje studii a zadání soutěže na budovu pro Epopej

Vložil
ČTK
26.08.2017 09:30
Praha



Praha - Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) v nejbližších dnech odevzdá magistrátu urbanistickou studii rozvoje Těšnova. ČTK to řekl mluvčí IPR Marek Vácha. Studie je prvním krokem k vypsání mezinárodní architektonické soutěže na stavbu nové galerie, do které město plánuje umístit Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Do konce srpna by mělo být hotovo také zadání architektonické soutěže pro stavbu galerie včetně harmonogramu, radní by ho mohli projednat začátkem září.


Zpracování studie radní institutu zadali letos v červnu. IPR podle mluvčího studii magistrátu odevzdá během příštího týdne, kdy by mělo být hotové i zadání soutěže, které připravuje magistrátní odbor strategických investic. Detaily zadání zatím nejsou známé. Studie řeší budoucí rozvržení a podobu veřejných prostranství, zástavbu a dopravní infrastrukturu. Na Těšnově stávalo Denisovo nádraží, a to až do roku 1985, kdy byla budova odstřelena.

O budoucím umístění budovy pro Slovanskou epopej na Těšnově rozhodli radní letos na jaře. Cyklus obrazů Alfons Mucha věnoval Praze pod podmínkou, že město postaví vhodnou budovu pro jeho vystavení. O možné stavbě se mluví řadu let, v minulosti padly návrhy umístit galerii na Výstavišti. Praha 3 loni založila Nadační fond na podporu stavby na vrchu Vítkov mezi Žižkovem a Karlínem.

Slovanskou epopej maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let. Tvoří jej 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Epopej je od roku 2010 zařazena na seznam kulturních památek. Letos od ledna do června byl cyklus vystaven v Tokiu, kde ho vidělo na 662.000 diváků. Zda bude zapůjčena i do dalších měst, není jasné.
0 komentářů
přidat komentář

Související články