Do soutěže na projekt lávky přes ostrov Štvanice přišlo 48 návrhů

Vložil
ČTK
24.08.2017 12:20
Praha

Praha - Do architektonické soutěže na lávku spojující Holešovice s Karlínem přes ostrov Štvanice se přihlásilo 48 návrhů. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Institutu plánování a rozvoje Prahy Marek Vácha. Odborná komise by měla hodnotit návrhy 6. a 7. září. Vítězný návrh by měl být vybrán do konce září. Se stavbou lávky počítá i stávající územní plán. Lávka usnadní pěším a cyklistům cestu na ostrov a zároveň bude dalším propojením mezi Holešovicemi a Karlínem, které od roku 2015 v létě zajišťuje také přívoz HolKa.


"Ostrov Štvanice je atraktivní především pro svůj sportovně-rekreační potenciál. Obzvláště oblast dolních Holešovic se potýká s nedostatkem zelených ploch a Štvanice je v podstatě nejbližším dostupným místem, kam mohou lidé z této části Prahy 7 za zelení vyrazit. Proto jsme také iniciovali architektonickou soutěž na lávku na Štvanici, která zlepší spojení mezi levým břehem Vltavy a ostrovem," uvedla pro ČTK radní Prahy 7 pro rozvoj Lenka Burgerová (Praha 7 sobě).

Pražský magistrát v roce 2012 vypsal architektonickou soutěž na obnovu ostrova. Ačkoli architektonická soutěž na lávku není spjata se soutěží na revitalizaci ostrova, v soutěžních podmínkách bylo uvedeno doporučení, aby soutěžící zvážili návaznost na návrh na vítěznou koncepční studii na revitalizaci ostrova Štvanice a aby spolupracovali s krajinným architektem, uvedl Vácha.

"U soutěže na Štvanici situaci komplikuje fakt, že porota neudělila první místo a návrh druhý v pořadí předpokládá relativně vysoké náklady. Navíc stále není rozhodnut soudní spor s předchozím nájemcem. Definitivní rozhodnutí, jak naložit s výsledky soutěže proto ještě nepadlo," sdělila ČTK náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice) k soutěži na revitalizaci ostrova.

Magistrát připravuje opravu Fuchsovy kavárny, rekonstrukci poškozených cest a z menších úprav například zřízení piknikových míst. Štvanice zatím ožívá pozvolna. Na ostrově byly vysazeny stromy a jsou zde nové lavičky. Funguje zde Vila Štvanice, která pořádá festivaly a divadelní produkce.

Na holešovickém břehu Vltavy bude nástup na lávku umístěn na Bubenském nábřeží před branou do Pražské tržnice, v Karlíně na Rohanském nábřeží vyústí na cyklostezku vedoucí po protipovodňové bariéře. Lávka překlene 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a Holešovice.

Soutěž na lávku spojující Karlín a Holešovice již jednou vyhlásila Praha 7 v roce 1999. Vítězný návrh se stal nerealizovatelným z důvodu změny protipovodňových opatření po roce 2002. Nové návrhy proto musí vzít v potaz možné zvýšení hladiny ve Vltavě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články