Sto let od vzniku ČSR se bude oslavovat v Brně na výstavišti

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
21.08.2017 08:20
Brno

Brno - Sto let od vzniku Československa mohou příští rok nejen Brňané oslavit na brněnském výstavišti i v ulicích města. Brno zaštítilo projekt Re:publika 1918-2018, jehož součástí budou výstavy připomínající historii státu, různé obory lidské činnosti a významné osobnosti, a také kulturní akce, řekl dnes na tiskové konferenci primátor Petr Vokřál (ANO). Oslavy se uskuteční od 1. do 17. června.


Zároveň se bude slavit 90 let od otevření výstaviště, které vzniklo kvůli tomu, aby mohlo hostit výstavu k desátému výročí vzniku samostatného státu.

Kreativním ředitelem projektu je Pavel Anděl. "Chceme Brno představit jako sebevědomé, svobodomyslné, odvážné a hrdé město, kde vznikala nadčasová a unikátní díla, působily inovativní osobnosti a kde se diskutuje o zásadních společensko-kulturních tématech," uvedl Anděl. Projekt má oslovit nejen lidi z Brna a okolí, ale z celé republiky, a očekává se i příjezd návštěvníků ze zahraničí. Podle Vokřála by mohlo oslavy navštívit 200.000 až 300.000 lidí.

Oslava bude mít tři pilíře. Prvním z nich je vlastní program. "Výstava se bude vztahovat k historii, ale nepůjde o tradiční výstavu předmětů. Pomocí moderních technologií, jako jsou interaktivní obrazovky, 3D filmy či virtuální realita, vznikne digitální encyklopedie k dějinám státu. Lidé v ní naleznou texty, fotky, obrázky, videa i zvukové záznamy,"
řekl Anděl. Další částí vlastního programu bude výstava Avant Garde, která představí to nejlepší ze soudobé architektury a designu. "Část bude interaktivní. Lidé si zkusí tavit sklo, vyrobit porcelán či navrhnout oděv," popsal Anděl. Poslední částí bude relax zóna. "Půjde o sportovní a oddechový areál, kde si lidé budou moct zkusit různé sporty, jak vypadaly v historii. Zahrají si tenis dřevěnými raketami nebo se projedou na starých kolečkových bruslích. Chtěli bychom také připravit repliky historických dresů," řekl Anděl.

Druhým pilířem jsou přidružené akce. "Spojíme se s brněnskými institucemi, které mají chuť něco připravit, co by oslavu rozšířilo. Národní divadlo v Brně chystá taneční festival souborů z nástupnických republik Habsburské monarchie. Připojí se také již tradiční Meeting Brno," uvedl Anděl. Součástí má být také výstava průmyslu a designu Made in Czechoslovakia. "Jde o průřez průmyslovou historií země. Zatím však jednáme s ministerstvem průmyslu, zda by na akci přispělo nebo ji klidně samo připravilo," řekl ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Poslední pilíř se jmenuje Brno hostitelské. "Obracíme se na Brňany. Aby zasedli k rodinným albům, povídali si s prarodiči, vzpomínali a vzpomínky nám předali. S nimi lze pak kreativně pracovat. Chceme tak vtáhnout do oslav všechny generace," uvedl Anděl.

Město dá na oslavy 50 milionů korun. "Vláda se k tomu zatím nijak nepostavila, ale myslím, že jde o tak výjimečnou akci, že by se na ní měla také podílet. Jednáme také s krajem, a uvidíme, zda přispěje i slovenská vláda. Budeme také jednat s komerčními subjekty. Od velikosti rozpočtu se nakonec bude odvíjet i celkový rozsah oslav," uvedl Vokřál.
0 komentářů
přidat komentář

Související články