Praha vybrala zpracovatele projektu obnovy Malostranského náměstí

Vložil
ČTK
16.08.2017 12:30
Praha

Praha - Praha vybrala firmu, která zpracuje projektovou dokumentaci úprav Malostranského náměstí. Je jí Ateliér Hájek, který před téměř třemi lety vyhrál mezinárodní architektonickou soutěž na návrh obnovy náměstí. O zadání zakázky dnes rozhodli pražští radní. Příprava dokumentace město vyjde na zhruba 20,2 milionu korun včetně DPH. Město se také dohodlo s Prahou 1 ohledně dopravních úprav náměstí.


"Chceme nejpozději před prázdninami příštího roku mít k dispozici stavební povolení," uvedla náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Začátek prací se tak očekává v druhé polovině příštího roku.

Architektonickou studii obnovy náměstí z dílny architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského má Praha od roku 2014. Podle smlouvy, která byla schválena dnes, má příprava projektové dokumentace trvat zhruba tři měsíce. Další půlrok by měla v ideálním případě zabrat vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení.

Soutěžní návrh architektů zahrnoval sjednocení veřejného prostranství a snížení počtu parkovacích míst, mělo přibýt posezení a mělo být vytvořeno místo pro sochařské dílo a fontánu. Vypsáním soutěže město reagovalo na tlak lidí, kterým se vzhled náměstí nelíbil. Od té doby Praha zrušila na náměstí parkoviště a pořádá tam kulturní a společenské akce.

Magistrát plánuje na náměstí také omezit automobilovou dopravu. Podle Kolínské se městu podařilo domluvit se s radnicí Prahy 1 ohledně podoby návazných dopravních opatření. "Pohyb aut, co se týče směrů, zůstane tak, jak ho známe z dneška, ale dojde ke snížení počtu pruhů v dolní části a uvolněný prostor získají chodci," popsala náměstkyně. Dodala, že část Nerudovy ulice před kostelem bude v režimu pěší nebo pobytové zóny a u Malostranské besedy přibude přechod. "Chodci nejzatíženější tah z Mostecké ulice bude upraven tak, aby tam auta mohla najíždět na křižovatku, ale zároveň aby chodci měli větší prostor," zakončila Kolínská.

Město plánuje také zklidnění dopravy kolem Klárova a Praha 1 chce totéž uskutečnit v oblasti Újezdu.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Bude strom vzdorovat?
vladimír stta
20.08.17 12:38
20 milionů na dokumentaci?
Vích
20.08.17 11:36
zobrazit všechny komentáře

Související články