Premonstráti v Želivě díky dotaci obnoví fasády klášterních budov

Vložil
ČTK
16.08.2017 12:20
Praha

Jan Blažej Santini-Aichel

foto: www.zeliv.eu

Želiv - Premonstráti v Želivě obnoví díky evropské dotaci v následujících třech letech fasády části budov v areálu kláštera. Práce plánují zahájit na jaře příštího roku, nyní organizují výběrové řízení na dodavatele. Rozhodnutí o přiznání dotace na projekt s náklady kolem 60 milionů korun dostala kanonie v červnu. ČTK to sdělil správce jejího majetku František Marek.


Fasády budou obnoveny u šesti budov, včetně konventu, opatství a takzvaného Trčkova hradu. "Budovy budou rehabilitovány do původního stavu. Budou opravena nebo vyměněna okna a provedena oprava omítek," uvedl Marek. Odstraněny budou novodobé zásahy, způsob obnovy bude vycházet i z průzkumu dochovaných omítek. První etapa prací by měla začít v březnu 2018, jejich dokončení je naplánováno na podzim 2020.

Součástí projektu dotovaného z programu IROP je také digitalizace uměleckých sbírek kláštera a vybudování návštěvnického centra. "Zároveň bude realizován důstojnější vstup do kláštera a bude upravena zahrada Marijánka, která bude sloužit jako otevřený výstavní prostor," doplnil Marek.

Klášter je od roku 2010 národní kulturní památkou. Kostel Narození Panny Marie premonstráti obnovili před dvěma lety. Rozsáhlé stavební a restaurátorské práce se týkaly fasády i interiéru kostela, včetně barokního mobiliáře. Předtím byly opraveny mimo jiné i střechy konventu, opatství a Trčkova hradu a ambity.

Želivský klášter má za sebou pohnutou historii. V roce 1950 v něm komunisté zřídili internační tábor pro kněze a řeholníky. Později tam byla psychiatrická léčebna. Premonstráti se do něj vrátili počátkem 90. let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články