Olomoucké arcibiskupství podalo žalobu kvůli Květné zahradě

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
15.08.2017 12:20
Olomouc

Olomouc - Olomoucké arcibiskupství podalo žalobu kvůli sporu o vlastnictví Květné zahrady kroměřížského zámku, kterou stát církvi v restitucích nevydal. Arcibiskupství je přesvědčeno, že zahrada tvoří celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, které naopak při církevních restitucích získalo zpět, řekl dnes ČTK mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka. Rozhodovat o tom bude Okresní soud v Kroměříži.


"Olomoucké arcibiskupství podalo žádost o přezkoumání vlastnictví Květné zahrady. Jsme přesvědčeni, že tento areál tvoří celek a funkční souvislost s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, a proto by i na ni se měly stahovat restituční nároky olomouckého arcibiskupství. Chceme, aby tuto skutečnost prověřil nezávislý soud, a proto jsme tuto žalobu podali,"
uvedl Gračka.

Žalobu ohledně vlastnictví jedné z nejvýznamnějších zahradních památek v celosvětovém měřítku, která je stejně jako zámek a Podzámecká zahrada zapsaná na seznamu UNESCO, podalo arcibiskupství již před dvěma měsíci, svůj krok však nezveřejnilo. Informaci získala ČTK dnes. Krok arcibiskupství dlouho zvažovalo. "Chceme, aby soud prověřil, zda tento nárok je, nebo není oprávněný. Funkční souvislost je podle našeho mínění zřejmá a zjevná a historicky vždy doložená. Chceme, aby soud posoudil, zda to tak není i dnes," doplnil Gračka.

Stát se rozhodl vydat církvi kroměřížský zámek a Podzámeckou zahradu v rámci majetkového vyrovnání s církví v roce 2015. Květnou zahradu vydat odmítl, protože její historický areál je provázán s novostavbami, jež podle Národního památkového ústavu (NPÚ) nelze vyčlenit, a podle zákona o restitucích tak vydány být nemohou. V Květné zahradě před třemi lety skončily práce za 230 milionů korun, díky nimž se asi třetina zahrady vrátila do podoby ze 17. století.

Kroměřížská Květná zahrada je známá též pod názvem Libosad. Dnes je prakticky jediným představitelem takto komponovaného celku v Evropě. Květnou zahradu nechal vybudovat v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna, uvádí správa zámku na stránkách www.zamek-kromeriz.cz.

Symbolické klíče od kroměřížského zámku s unikátní obrazárnou, který církev s Podzámeckou zahradou získala od státu zpět, převzalo olomoucké arcibiskupství letos v dubnu. Vzápětí je ale NPÚ vrátilo, památkáři se budou po dohodě nadále o památky starat. Návštěvníci by žádnou změnu pocítit neměli. NPÚ podepsal s arcibiskupstvím smlouvu o služebnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články