Železničáři vybrali projektanta opravy fasády hl. nádraží v Praze

Vložil
ČTK
14.08.2017 20:00
Praha

Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vybrala projektanta na rekonstrukci fasády a zastřešení historické budovy pražského hlavního nádraží. Stavební práce na takzvané Fantově budově přerušené ukončením spolupráce s dosavadním nájemcem nádraží, italskou firmou Grandi Stazioni, by mohly opět začít ke konci příštího roku. ČTK to dnes řekl mluvčí SŽDC Pavel Tesař.


Vítězem tendru na nový projekt se stala společnost H-PRO se společníkem Projektovým atelierem pro architekturu a pozemní stavby s cenou zhruba 3,6 milionu korun. "V průběhu příštího roku bude zahájeno veřejnoprávní projednání projektu, jehož výsledkem bude získání pravomocného stavebního povolení a dalších potřebných veřejnoprávních povolení a stanovisek," uvedl Tesař. Dokončení prací se předpokládá v roce 2021.

Grandi Stazioni měla mít na základě smlouvy z roku 2003 hlavní nádraží pronajaté na dalších 30 let, pokud by do loňského 16. října zvládla zrekonstruovat celý objekt. To se jí ale nepodařilo a SŽDC jí následně odmítla pronájem prodloužit, což vyvolalo soudní spory a přerušilo postupující rekonstrukci.

Kvůli vypovězení smlouvy italská firma požadovala jako náhradu škody více než 770 milionů korun. Z toho 565 milionů korun jí už jako uznatelné náklady na částečnou rekonstrukci pražského nádraží firma SŽDC vyplatila vloni v listopadu.

Za 13 let od podpisu smluv dokončila Grandi Stazioni opravu středové části budovy a odbavovací halu nádraží. Vnitřek bočních traktů zatím na opravu čeká.

Grandi Stazioni do poloviny loňského roku většinově vlastnily italské dráhy. Nově firmu vlastní francouzský investiční fond Antin a italská investorská skupina Borletti Group. V roce 2015 společnost na pronájmu pražského hlavního nádraží a na nádraží v Mariánských lázních vydělala 64,8 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články