Plzeň vypíše novou soutěž na opravu monumentu Díky, Ameriko!

Vložil
ČTK
14.08.2017 20:00
Plzeň

Plzeň - Nový památník Díky, Ameriko!, věnovaný americké armádě za osvobození v květnu 1945, má v Plzni stát na jaře příštího roku před Slavnostmi svobody 5. až 8. května. Město brzy vypíše novou veřejnou soutěž. ČTK to řekl náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).


Radnice nechala před 1,5 rokem z místa odstranit oba poškozené pylony, které byly v havarijním stavu. V původních dvanáctitunových žulových pylonech se objevily hluboké praskliny a podle statika hrozilo, že by se mohly zřítit. Letos v dubnu pak magistrát vypsal výběrové řízení na obnovu pomníku, práce měly začít o prázdninách. V červnu ale soutěž zrušil, protože ani jeden ze dvou uchazečů neměl vhodnou žulu.

"Na odboru investic jsme domluveni, že do prvního zářijového výboru pro zadávání veřejných zakázek předložíme upravenou zadávací dokumentaci a znovu vypíšeme soutěž tak, abysme do jara stihli pomník postavit," uvedl náměstek. Není těžké ho zbudovat, ale najít takovou žulu, aby vyhovovala podmínkám města. Měla by se co nejvíce blížit kameni, který byl původně z Mrákotína, kde už je ale podle Šindeláře lom zavřený. Musí se tedy hledat jinde, dodal.

V první soutěži byl problém v tom, že se podmínky, které město nastavilo se spoluautorem pomníku, architektem Janem Soukupem, ukázaly být nejednoznačné ve chvíli, co dorazila žula. "Hodnotící komise nemohla jednoznačně potvrdit, anebo vyvrátit, zda je kamen správný," uvedl náměstek. Město se spojilo s odborníky na petrologii a dolaďuje podmínky tak, aby soutěž měla jasné parametry. "Jde hlavně o (jemnou) zrnitost kamene, která nebyla jednoznačná, protože její stupnice neexistuje," dodal Šindelář.

Na nový památník, u něhož se každý rok konala hlavní vzpomínková akce Slavností svobody, zastupitelé schválili částku do 14 milionů Kč. Dodavatel musí zajistit kvalitní žulu, dát ji opracovat a poté pilíře, shodné s původními, postavit na stejné místo. Před opracováním podrobí bloky ultrazvukovým zkouškám homogenity a protokol předá investorovi ke schválení. Teprve poté bude zahájena výroba pylonů a tesání textů a ornamentů. Před osazením a po něm se budou testy opakovat. Někteří odborníci se domnívají, že materiál bude muset firma hledat v cizině, protože tak velké kusy neporušené žuly v Česku nejsou. Podle Soukupa mají mít hmotnost asi 35 tun a po úpravě na potřebný kvádr zhruba 20 tun. Navrhl proto použít bílý italský mramor.

Památník na křižovatce ulic Klatovská - Americká byl odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození.
0 komentářů
přidat komentář

Související články